Kenia telt dag na de gewelddadig neergeslagen protesten 23 doden en meerdere verdwijningen

Het dodental in Kenia na de grootschalige anti-regeringsprotesten van dinsdag is inmiddels opgelopen naar minstens 23. Nog eens dertig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht met schotwonden, melden internationale persbureaus op basis van Keniaanse medische bronnen en ngo’s. In totaal zouden driehonderd mensen gewond zijn geraakt nadat betogers dinsdag het terrein bij het parlementsgebouw in Nairobi bestormden. De Keniaanse politie greep hard in en schoot op de demonstranten.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn daarnaast minstens 21 burgers ontvoerd. Onder meer Amnesty International publiceerde een rapport met de namen van ontvoerde betogers. Zij zouden zijn meegenomen door agenten in uniform én in burger. Het is niet duidelijk waar de verdwenen burgers zich bevinden, ook blijft een officiële reactie van de Keniaanse politie tot dusver uit. Meer dan vijftig mensen zijn dinsdag gearresteerd.

‘Geweld neerslaan’

De Keniaanse president William Ruto verzekerde dat hij „geweld en anarchie” krachtig zou onderdrukken, „koste wat kost”. Critici, waaronder Amnesty International, hekelen juist de harde aanpak van de regering. De demonstranten, voornamelijk jonge Kenianen, begonnen hun protestactie namelijk vreedzaam. Al dagen gingen jongeren massaal de straat op tegen belastingverhogingen op essentiële levensmiddelen, een plan van de regering van president Ruto. Dat liep dinsdag uit de hand toen actievoerders het parlement bestormden terwijl daar werd gestemd over het omstreden plan.

De autoriteiten beweren dat de politie losse flodders heeft afgevuurd om de demonstranten uiteen te drijven. Volgens Amnesty echter zijn slachtoffers geraakt met echte en rubberen kogels. Hoewel het woensdagochtend – een dag na de gewelddadigheden – rustig was in Nairobi, wordt de komende dagen een oplaaiing van de protesten verwacht.


Lees ook

Klasse-overstijgend protest van een nieuwe Keniaanse generatie doet denken aan de Arabische Lente

Demonstranten in Nairobi blijven slogans roepen terwijl de Keniaanse politie dinsdag het waterkanon inzet.

VN-secretaris-generaal António Guterres schrijft in een bericht op X dat hij diep bedroefd is over de doden en gewonden in Kenia. Hij roept op tot kalmte van de autoriteiten: „Ik dring er bij de Keniaanse autoriteiten op aan terughoudendheid te betrachten en roep op om alle demonstraties vreedzaam te laten verlopen”, schreef hij.