Karin van Gilst ‘bracht rust terug’ en wordt definitief directeur fotomuseum Foam

Fotomuseum Met de definitieve aanstelling van Karin van Gilst tot directeur van Foam wil het fotomuseum een punt zetten achter een periode waarin onrust op de werkvloer domineerde.

De nieuwe Foam-directeur Karin van Gilst.
De nieuwe Foam-directeur Karin van Gilst. Foto Friso Keuris

Karin van Gilst wordt de nieuwe directeur van het fotografiemuseum Foam in Amsterdam. Dat maakte het museum donderdag bekend. Van Gilst was bij het fotomuseum in september 2022 al aangesteld als interim-directeur, nadat de zakelijk en artistiek directeur waren opgestapt na interne conflicten en klachten over een onveilige werksfeer.

Van Gilst (1964) is een ervaren bestuurder in de culturele sector: eerder was ze onder meer zakelijk directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam en algemeen directeur van omroep BNNVARA. „Karin heeft rust en focus teruggebracht bij Foam en een veilige en stabiele werkomgeving gecreëerd”, aldus bestuursvoorzitter Jeroen van Ingen van het fotomuseum in een persbericht.

Veel onrust

Er was de afgelopen jaren veel onrust bij museum Foam aan de Keizersgracht: sinds 2021 vertrokken drie directeuren bij het museum. Uit interne documenten die Het Parool eind vorig jaar openbaar maakte, bleek dat medewerkers veel klachten hadden over het gedrag van toenmalig zakelijk directeur Nynke de Haan op de werkvloer, en dat veel medewerkers aan burn-out leden. In de zomer van 2022 maakte het museum bekend dat De Haan „een nieuwe uitdaging” wilde aangaan.

Sinds de oprichting van het Fotomuseum Amsterdam in 2001 was het museum juist lange tijd zeer succesvol. Directeur Marloes Krijnen, die het museum sinds de oprichting achttien jaar leidde, maakte spraakmakende tentoonstellingen die veel bezoekers trokken.

„We hebben veel plannen en ideeën om Foam nog relevanter te maken voor iedereen die geïnspireerd wil worden door fotografie”, zegt de nieuwe directeur Van Gilst in de aankondiging van haar aanstelling. Het fotomuseum gaat na de zomervakantie op zoek naar een nieuwe artistiek leider.

Lees ook: Onveilige werkcultuur binnen fotografiemuseum Foam