Kardinaal Becciu veroordeeld tot 5,5 jaar celstraf voor fraude in omvangrijk Vaticaans corruptieproces

De Italiaanse kardinaal Angelo Becciu is door de rechtbank in het Vaticaan tot 5,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor fraude. Becciu was voorheen adviseur van paus Franciscus. De kardinaal is de meest prominente beklaagde van de in totaal tien aangeklaagden in het grootste strafproces wegens financiële misdrijven in de moderne geschiedenis van het Vaticaan.

Becciu werd in september 2020 plotseling ontslagen omdat hij werd verdacht van verduistering. Paus Franciscus ontnam hem toen ook zijn recht om als kardinaal mee te stemmen tijdens een conclaaf, de verkiezing van een nieuwe paus. Becciu heeft altijd volgehouden ontschuldig te zijn. Hij noemde de aanklacht jegens hem een „grote onrechtvaardigheid” die hij alleen kon zien „als een test van zijn geloof”.

De zaak draaide onder andere om de verduistering van geld dat was bedoeld voor liefdadigheid. Dat geld zou Becciu hebben geïnvesteerd in een miljoenenpand in het Londense district South Kensington. Het staatssecretariaat van het Vaticaan leed naar schatting 73 tot 166 miljoen euro verlies bij de verkoop van het pand. Becciu was als stafchef van het staatssecretariaat de nummer drie in de hiërarchie van het Vaticaan en beheerde honderden miljoenen euro’s.


Lees ook
Betaalde de ene kardinaal om de andere zwart te laten maken?

Paus Franciscus in gesprek met kardinaal Pell.

Ook zou Becciu 100.000 euro aan fondsen overgemaakt hebben aan een liefdadigheidsorganisatie in Sardinië, die wordt bestuurd door Becciu’s broer. De kardinaal werd ook in verband gebracht met Cecilia Marogna, een uit Sicilië afkomstige vrouw. Zij kreeg van Becciu, die eveneens uit Sicilië komt, inlichtingsopdrachten waarvoor zij goed werd betaald. Volgens de aanklagers zou zij 575.000 euro hebben verduisterd.

Ook twee voormalige toplieden van het financiële auditkantoor van het Vaticaan worden in het omvangrijke proces vervolgd, net als medewerkers van het staatssecretariaat en Italiaanse makelaars en bankiers die betrokken waren bij de investering in het pand in Londen.



Leeslijst