
Het was „niet zomaar een podium”, schrijft dancefestival Tomorrowland donderdagochtend op zijn website. „Het was een levende, ademende wereld.” Elk deel van het podium „droeg een deel van onze ziel”. Dat stukje ziel, het hoofdpodium dus, is woensdagavond in vlammen opgegaan. Aan ‘Orbyz’, zo heette het podium deze editie, is sinds 2023 gewerkt, door 35 mensen uit 10 landen. „We houden vast aan de magie die Orbyz ons gaf. Aan de dromen die het met zich meedroeg. Aan het team, dat alles heeft gegeven dat het in zich had”, schrijft Tomorrowland donderdag.
Onduidelijk is nog of het festival kan doorgaan. De organisatie hoopt daar in de loop van donderdag meer duidelijkheid over te kunnen geven. In Belgische media gaat een brief rond die vanuit de festivalorganisatie aan artiesten zou zijn verstuurd, waarin staat dat de organisatie hard werkt aan een nieuw hoofdpodium.
Ondertussen zijn er al tienduizenden bezoekers onderweg naar het Belgische Boom, of zelfs al ter plaatse, vrijdag begint vlak bij Antwerpen het eerste van twee festivalweekenden, waar in totaal 400.000 mensen worden verwacht, van over de hele wereld.
Sorry, het lukt niet om de video af te spelen.
of probeer het later nog eens.
Het is een van de grootste festivals van Europa. De camping is in elk geval al open, sinds donderdag tien uur ’s ochtends zijn de festivalgangers welkom. De tienduizenden mensen die donderdag worden verwacht, weten nu nog niet precies wáár ze zich voor installeren. Ze hopen in elk geval een paar van de bekendste dj’s ter wereld te zien: Martin Garrix, Hardwell, Armin van Buuren, David Guetta, Dimitri Vegas en Charlotte de Witte, onder anderen.
Burgemeester terug van vakantie
Óf het festival kan doorgaan, is niet helemaal aan de organisatie van Tomorrowland: de van vakantie teruggekomen burgemeester moet met de veiligheidsdiensten een conclusie trekken, en dan kan de festivalorganisatie beoordelen of ze het praktisch haalbaar achten. „We geven de hoop niet op”, zegt Debby Wilmsen, de woordvoerder van Tomorrowland op de radio. „Het enige waar we zeker van zijn, is de opening van DreamVille (de camping) en de ontvangst in Brussel”, van festivalgangers uit het buitenland.
Onduidelijk is ook nog waardoor de brand precies ontstond. Dagblad Het Laatste Nieuws berichtte dat het mogelijk fout ging rond de pyrotechnische installaties aan het podium, voor de spectaculaire vuurwerkshows die het festival kenmerken.
Dat afgebrande podium dus, het droeg „een deel van de ziel” van het festival, ook al zijn er nog veertien andere podia. Kan het doorgaan zonder? Is het logistiek overkomelijk, en zou de ervaring ook zonder het belangrijkste middelpunt overeind kunnen blijven staan?
Één ding is duidelijk: „Je hebt in elk geval een enorm probleem”, zegt Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, het Nederlands popfestival waar zo’n 65.000 bezoekers komen. In de logistiek van een festival is het terrein van het hoofdpodium belangrijk: voor de looproutes, maar ook omdat er in de crowd management rekening wordt gehouden met tienduizenden mensen op hetzelfde moment op dezelfde plek. Als het terrein toch niet wordt vrijgegeven voor bezoekers, levert dat een hoofdpijndossier op.
Opruimwerkzaamheden
De opruimwerkzaamheden van het verbrande podium zijn bezig, bericht Het Laatste Nieuws donderdagochtend. Als Tomorrowland de geboekte hoofdacts wil laten doorgaan, kan een nieuw podium worden opgebouwd, zoals de circulerende brief aan artiesten suggereert. Grootleverancier van podia en toebehoren Stageco zit op ongeveer drie kwartier rijden. Lowlands-directeur Van Eerdenburg wijst erop dat het dancefestival een logistiek voordeel heeft, ten opzichte van bijvoorbeeld de poppodia die Lowlands moet vullen: de ‘sets’ van dj’s zijn minder ingewikkeld op te bouwen, je hoeft niet „twintig vrachtwagens” aan materiaal naar het podium te brengen en weer weg te halen.
Maar ook als een vervangend podium lukt, blijf je met een groot nadeel zitten, zegt Van Eerdenburg: Tomorrowland ís dat extravagante, disney-achtige sprookjespodium. Dat is niet te herstellen.”
De bezoekers zullen hun best doen, als het doorgaat, om het toch te laten slagen. Dat kan veel uitmaken. Van Eerdenburg: „Wij maken bijvoorbeeld ook weleens mee dat het festival helemaal verregent. Dan is de sfeer toch goed, omdat er dan veel saamhorigheid is.”
Achter het festival zit een grote organisatie. Het bedrijf achter Tomorrowland, WeAreOne.World, wordt gerund door de oprichters van het festival, twee broers. Tomorrowland bestaat sinds 2005, en beslaat inmiddels de laatste twee weekenden van juli. Broers Manu en Michiel Beers hadden in 2005 iets voor ogen: elektronische muziek, maar dan als visuele totaalervaring, een sprookjesachtig spektakel.
Wereldwijd succes
De eerste editie besloeg één dag, er kwamen tienduizend bezoekers. Inmiddels is het festival een wereldwijd succes. Vanaf 2013 zijn er dependances van het festival opgezet, er zijn drie edities van TomorrowWorld georganiseerd in het Amerikaanse Atlanta met zo’n 160.000 bezoekers. Vanaf 2015 is er Tomorrow Brasil. Beide festivals zijn stukgelopen op financiële problemen bij de uitvoerende partij, SFX Entertainment. Inmiddels is er ook Tomorrowland Winter, voor wie de sprookjesachtige festivalervaring wil combineren met wintersport. En dan is er nog een muzieklabel, een academie, en een radiozender.
De vennootschap maakte in 2023 8,4 miljoen euro winst, op een omzet van 129 miljoen euro. Het beschikbare eigen vermogen, zo berichtte het bedrijf, was aan het einde van dat jaar bijna 30 miljoen euro.
Zo’n 15.000 mensen worden ingeschakeld voor de organisatie van het festival, schrijft het bedrijf in een jaaroverzicht over 2023. Ruim 1.200 Belgische leveranciers zijn betrokken bij de organisatie van het festival.
Dit bericht is aangevuld (17/7) met informatie uit de brief die Tomorrowland aan artiesten zou hebben gestuurd.
