Kan een auto onschadelijk zijn? Deze kunstenaar probeert er een te bouwen

Thomas Thwaites onder het wiel van de Harmless Car tijdens de proefrit


Foto Olivier Middendorp

Interview

Kunst & auto In het Amstelpark in Amsterdam probeert kunstenaar Thomas Thwaites een onschadelijke auto te maken. „Ik stel mezelf graag onmogelijke doelen.”

De gezinsauto is misschien wel hét symbool van het geslaagde burgerleven. Ook kunstenaar Thomas Thwaites (Londen, 1980) heeft kinderen en een auto. Tijdens het omdoen van de riem van een kind bekroop hem echter de gedachte die elke automobilist wel eens moet hebben gehad: autorijden is levensgevaarlijk. Niet alleen voor de inzittenden: met jouw gedrag zadel je toekomstige generaties en de natuur op met milieuvervuiling. Zo ontstond het idee om een Harmless Car (onschadelijke auto) te bouwen. Een missie die gedoemd is om te mislukken.

Het prototype van de Harmless Car maakte Thwaites vorig jaar tijdens zijn residentie in de Amsterdamse dierentuin Artis. „Je zou denken dat ik daar iets met dieren zou doen, maar ik wilde een auto maken!”, lacht hij als we elkaar spreken in het Amsterdamse Amstelpark.

Voor het bouwen van het autoskelet kreeg hij hulp van industrieel ontwerper Jun Wu (TU Delft). Uiteindelijk bouwde Thwaites het skelet van gevlochten wilgentenen, rubber en bamboe. „Wilgen kun je snoeien zoals je haar bijknipt”, vertelt Thwaites. Oftewel: daar hoef je geen bomen voor te kappen. Bamboe groeit heel snel aan.

Eigenlijk had Thwaites van paardenbloemen gemaakte rubber willen gebruiken. Maar het Europese onderzoeksproject naar natuurlijke rubber waar hij inspiratie uit putte, ligt stil. Vandaar toch standaard rubber van de Braziliaanse rubberboom.

De afgelopen weken sleutelde Thwaites aan zijn leedvrije auto in Het Glazen Huisin het Amstelpark. Dit weekend maakte hij er zijn eerste ‘testrit’ mee, waarbij de auto rolde over de brede laan van het park. „De auto reed, en hij vernietigde zichzelf niet!”, mailt hij later verheugd.

Zone2Source organiseert Thwaites’ solotentoonstelling Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow in Het Glazen Huis. „Ik stel mezelf graag onmogelijke doelen”, aldus Thwaites.

Hoofd Duurzaamheid van Ikea

In het oeuvre van Thwaites vormt technologie noch het kwaad, noch de heilige graal naar een beter leven. Het vormt eerder het vertrekpunt om telkens ethische vragen te stellen over de juiste balans tussen natuurlijk en artificieel. Dat doet ook het werk ‘Video Triptych’ dat Thwaites maakte voor het Design Museum Londen. Hij interviewde hiervoor Steve Howard, Hoofd Duurzaamheid van IKEA, die zijn hoop juist vestigt op technologie en design. Maar hij sprak ook een neo-peasant (neo-boer) die juist de terugkeer naar de eenvoudige, lokale boerenlevensstijl voorstaat.

Je wilt goed doen, maar nu moet je eerst even snel de kinderen afzetten met de auto

Thwaites’ bekendste werk is GoatMan, How I Took a holiday from Being Human. In 2016 nam de kunstenaar ‘vakantie van het menszijn’ door drie dagen als een geit te leven. Hij droeg hierbij een zelfontworpen exo-skelet met protheses, waardoor hij op vier poten kon lopen met een schapenherder in de Zwitserse Alpen. Thwaites: „Ik voelde de sterke behoefte voelde om weg te galopperen van de verplichtingen die komen kijken bij het menszijn. Zo heb je als mens toch altijd het gevoel – en ik weet dat dat arrogant en vanuit een geprivilegieerde positie komt – dat je iets moet bijdragen aan de vooruitgang van de mensheid. Terwijl dat natuurlijk ook maar een verhaal is dat we onszelf vertellen.”

Om zich psychisch en spiritueel voor te bereiden op zijn transformatie tot geit, bezocht Thwaites een sjamaan. Die wees hem erop dat hij door middel van meditatie en trance waarschijnlijk beter het doel zou kunnen bereiken om geit te worden, dan door zich met ietwat gekunstelde protheses uit te dossen. „Maar ik wilde juist die botsing tussen technologie en natuur bewerkstelligen”, vertelt Thwaites. Het leverde hem een gedeelde Ig Nobelprijs op, een wetenschapsprijs voor frivool ogend onderzoek dat niettemin tot nadenken stemt.

Het werk van Thwaites toont de absurditeit van het menselijk bestaan , de onmogelijkheid van het altijd goed willen doen , maar ook de potentie van speculatief werk om ons een andere toekomst voor te stellen.

Op speelse wijze stemt Thwaites’ werk tot nadenken over wie de rekening betaalt van ons (consumptie)gedrag. Want als je begint met nadenken wie de rekening betaalt voor jouw autoritje, volgt de vraag: „hoeveel kan het me schelen?” De vraag ‘How much can I care?’ laat zich ook vertalen als: „hoeveel zorg kan ik dragen?”

Een ‘proefrit’ in het Amstelpark in Amsterdam van de Harmless Car, kunstproject an Thomas Twhaites.
Foto Olivier Middendorp

Uiteindelijk zijn het vooral de minderbedeelden en niet-mensen die schade ondervinden van de ecologische gevolgen van auto’s, fossiele verbranding en uitstoot. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. En minderbedeelden ondervinden bijvoorbeeld meer last van klimaatverandering omdat zij vaker in slecht geïsoleerde huizen wonen. Er blijft een innerlijke strijd tussen idealen en pragmatisme: je wilt goed doen, maar nu moet je eerst even snel de kinderen afzetten met de auto.

Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow werpt niet alleen ‘grote’ vragen op over de politieke overtuigingen achter elk productontwerp. Het stemt ook nederig. Op een raam houdt de kunstenaar de tijd bij op een kalender die de dagen van 400 jaar laat zien.

Sociale, technologische en ecologische veranderingen worden pas goed zichtbaar als je uitzoomt naar een grotere tijdsschaal. Hetzelfde geldt voor onze geloofsovertuigingen. Die lijken rotsvast maar zijn op grote schaal vrij veranderlijk. „Ik denk graag na over de toekomst, maar realiseer me dat ik nooit in de toekomst zal leven”, aldus de kunstenaar.

„Tegen de tijd dat er iets futuristisch gebeurt, ben ik eraan gewend geraakt en is het alledaags geworden. Met de auto is het als een kijkje nemen in het verleden, maar ook in de toekomst als je kijkt naar de materialen, de technologie en de snelheid van ons bestaan”, zegt Thwaites. Misschien staat ons in de toekomst allemaal wel een traag bewegende auto van wilgentenen te wachten. Dat stemt tot nadenken over betere keuzes voor morgen, en morgen, en morgen.


Lees ook dit interview met Thomas Thwaites over geit worden