Kamer wil opheldering over ‘afkoopsommen’ voor overlastgevende asielzoekers

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) moet openheid geven over de financiële vergoedingen die haar ministerie geeft aan overlastgevende asielzoekers om terug te keren naar hun land van herkomst. Dat willen meerdere Tweede Kamerfracties naar aanleiding van berichtgeving in NRC. Ook vinden de partijen dat Faber met een andere aanpak voor deze groep moet komen.

NRC berichtte zaterdag over de overlastgevende asielzoeker Hassan Roukas, die dertien jaar in Nederland voor problemen zorgde – hij stak onder meer een opvang in brand. De man sloot uiteindelijk een deal met het ministerie: in ruil voor een verbouwing, duizenden euro’s aan gratis medicijnen, een gehoorapparaat en een scootmobiel ging hij vrijwillig terug naar Marokko. Dergelijke afspraken worden vaker gemaakt, terwijl mensen met een strafblad zoals Roukas volgens de reguliere terugkeerregeling niet in aanmerking komen voor deze vergoedingen.

Meerdere fracties willen weten hoe vaak dit is gebeurd en hoeveel geld daarmee is gemoeid. „Steeds is een ‘keiharde aanpak’ van overlastgevers beloofd, maar in de praktijk krijgen ze dus forse sommen geld mee”, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. „Dat is wellicht pragmatisch, maar niet eerlijk ten opzichte van niet-overlastgevers.” Hij vreest dat het beleid het signaal afgeeft „dat overlast en crimineel gedrag lonen”.

Diederik Boomsma van NSC „kan wel begrijpen” dat het ministerie „tot dit soort noodgrepen komt”, maar vindt dat er transparantie moet komen over de betalingen.


Lees ook

Zorgplicht voor alle ongedocumenteerden? De ambtenaren weten het niet. ‘Heel lastig voor ons om namens de minister te redeneren’

Bed-bad-broodlocatie in Utrecht.

Deals

Tot nu toe wil het ministerie van Asiel en Migratie niets kwijt over de deals. Terwijl voor de reguliere terugkeerregeling precies wordt bijgehouden hoeveel geld eraan besteed is en hoeveel mensen ermee terugkeerden, zegt het ministerie niet te weten wat de kosten behelzen van negenhonderd deals met vreemdelingen die afwijken van dit beleid.

Ook zou onbekend zijn hoeveel een strafblad hebben of in beeld waren als overlastgevers. „Het registratiesysteem voor vreemdelingen” is volgens het ministerie „niet ingericht” op deze „zoekvraag”. De partijen willen dat Faber alsnog deze informatie openbaart.

Daarnaast willen de partijen vooral dat de minister met nieuwe oplossingen komt voor overlastgevers. Volgens NSC’er Boomsma is nu te onduidelijk „welke handelsperspectieven er zijn” om overlastgevers uit te zetten, met als ongewenst gevolg dat zij „door allerlei instanties van hot naar her worden gestuurd”.

Daarnaast willen de partijen vooral dat de minister met nieuwe oplossingen komt voor overlastgevers

Volgens VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski laat de berichtgeving zien „hoe moeilijk het in de praktijk is om afgewezen asielzoekers die alles uit de kast trekken om hier te blijven, het land uit te krijgen”. Daarom wil de VVD dat ongewenstverklaarde vreemdelingen die hun terugkeer frustreren, kunnen worden vastgezet.

Ook SP’er Van Nispen eist dat Faber met „effectieve” maatregelen komt. „Deze coalitie belooft problemen aan te pakken, ook op het gebied van asiel, en mensen terug te laten keren die niet mogen blijven. Faber mag nu laten zien wat ze hier al aan gedaan heeft en hoe ze dit op gaat lossen.”


Lees ook

‘Deze man nooit je opvang binnenlaten’. Hoe één asielzoeker een heel overheidsapparaat op stang kon jagen

‘Deze man nooit je opvang binnenlaten’. Hoe één asielzoeker een heel overheidsapparaat op stang kon jagen