N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Vervoer De Tweede Kamer wil besluiten over opening van Lelystad Airport en over een vierde aanvliegroute naar Schiphol uitstellen tot er een nieuw kabinet is. Krimp van de Amsterdamse luchthaven blijft wel bespreekbaar.
De Tweede Kamer wil het besluit over een natuurvergunning voor de luchthavens Schiphol en Lelystad Airport controversieel verklaren. Dat betekent dat afhandeling aan een volgend kabinet wordt overgelaten.
De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft dit donderdagochtend besloten. Ook de opening van Lelystad Airport acht ze controversieel. Het inmiddels demissionaire kabinet beloofde eerder een besluit hierover in 2024 te nemen.
Uitstel geldt ook een beoogde herindeling van het luchtruim: het plan om boven Oost-Nederland een vierde aanvliegroute naar Schiphol in te stellen. Inwoners van de provincies Utrecht en Gelderland zijn fel tegen; zij vrezen veel overlast van vliegtuigen.
De Kamercommissie voor Infrastructuur wil verder dat het kabinetsplan om ‘betalen naar gebruik’ in te voeren – de kilometerheffing – controversieel wordt. Woensdag sprak de commissie voor Financiën dat ook al af. Uiteindelijk bepaalt de Tweede Kamer.
De krimp van Schiphol, waarmee het kabinet geluidoverlast door het vliegveld wil verlagen, vindt de commissie niet controversieel. Voorstellen van JA21 en PVV om het thema op de lijst te krijgen van onderwerpen die het demissionaire kabinet niet meer mag behandelen, kregen geen meerderheid.
Onderwerpen die politiek gevoelig liggen, kan de Kamer als een kabinet demissionair is controversieel verklaren. Een volgend kabinet mag er dan pas weer over beslissen.
Krimpplan afgezwakt
Vorige week meldde demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) dat hij zijn krimpplan voor Schiphol heeft afgezwakt. De luchthaven zou vanaf november 2024 zijn capaciteit moeten verlagen tot 452.500 starts en landingen per jaar; Harbers wilde in eerste instantie een krimp van 500.000 nu naar 440.000. Mogelijk eind dit jaar behandelt de Hoge Raad de krimp van Schiphol.
Ook een belangrijk besluit over de toekomst van het Nederlandse spoor is niet controversieel verklaard. Het kabinet mag doorgaan met procedures om het hoofdrailnet onderhands te gunnen aan NS. Het kabinet wil de exploitatie van de belangrijkste intercity’s en stoptreinen voor negen jaar (2025-2033) toewijzen aan NS, zonder andere vervoerders meer ruimte op het spoor te bieden.
Als de Tweede Kamer volgende week plenair bevestigt dat de natuurvergunningen voor Schiphol en Lelystad controversieel zijn, blijft nog langer onduidelijk hoeveel vluchten de luchthaven officieel mag afhandelen. Zonder die vergunning kan het Rijk geen luchthavenverkeersbesluit nemen. In zo’n LVB staat hoe luchthaven Schiphol mag worden gebruikt: maximumaantal vluchten, afspraken over autoverkeer naar het vliegveld, et cetera.
De Schiphol Group krijgt pas een natuurvergunning voor Amsterdam en Lelystad als ze heeft aangetoond dat beide vliegvelden niet te veel stikstof uitstoten over de omgeving. Het luchthavenbedrijf heeft daartoe stikstofemissierechten gekocht van boerderijen in de regio. Onzekerheid over het maximumaantal vluchten maakt keer op keer nieuwe stikstofberekeningen nodig.