De minister van Ontwikkelingshulp die heeft betoogd dat ontwikkelingshulp moet worden beëindigd, de minister van Asiel en Immigratie die heeft gesproken over ‘omvolking’, en de minister van Huisvesting die fel campagne voerde tegen de lockdowns. Zo begon de Britse krant The Guardian dinsdag een artikel over het nieuwe Nederlandse kabinet. „Er zijn nog steeds vragen over de geschiktheid van sommige kabinetsleden voor hun nieuwe baan. Twee van hen hebben het parlement moeten beloven dat ze zich anders zullen gedragen in de regering.”
Ook in het buitenland valt het dinsdag aangetreden kabinet-Schoof op. Met name voor de deelname van de radicaal-rechtse PVV aan de coalitie is aandacht, net als voor het uitblijven van premier Geert Wilders. PVV-ministers als Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) blijven niet onbesproken: strookt het willen afschaffen van ontwikkelingsgelden wel met de portefeuille ontwikkelingshulp? En wat moet een land met een minister van Asiel en Migratie die uit nazi-Duitsland afkomstige theorie van de ‘omvolking’ omarmt? Op de vraag hoe premier Dick Schoof zich zal verhouden tot PVV-leider Geert Wilders hebben ook buitenlandse media geen antwoord.
Wat valt buitenlandse media op aan het Nederlandse kabinet?
‘Jiujitsu-kabinet’
Volgens de BBC kijkt de Europese Unie met spanning toe hoe de nieuwe Nederlandse regering reageert „op meerdere uitdagingen, waaronder immigratie en de conflicten in Oekraïne en Gaza”. „Geert Wilders beloofde van Nederland nummer één te maken, en Nederlanders gaan ontdekken wat dat betekent”, aldus de BBC.
De Belgische krant De Standaard omschrijft de nieuwe regering in een kop als een „jiujitsu-kabinet”, dat de spannende eerste twee maanden tegemoet gaat omdat dan het hoofdlijnenakkoord moet worden uitgewerkt. Op Prinsjesdag in september moet duidelijk zijn „hoe de Nederlandse regering de instroom van migranten tot nul zal herleiden, of hoe ze jaarlijks 100.000 huizen gaat bouwen en tegelijk soepelere stikstofregels invoeren”. Dat PVV’ers Marjolein Faber en Reinette Klever prominente leden worden van de regering, „versterkt het gevoel dat algemeen aanvaarde regels van het politieke fatsoen in sneltempo overboord zijn gegooid”, aldus De Standaard.
Is de 67-jarige [Dick Schoof] alleen maar de marionet van een rechtse radicaal?
„Is de 67-jarige [Dick Schoof] alleen maar de marionet van een rechtse radicaal?”, vraagt de Duitse lokale krant Allgäuer Anzeigeblatt zich af. De Frankfurter Allgemeine Zeitung stelt in dezelfde trant dat de „fractievoorzitters van de vier partijen de touwtjes in handen hebben. Elk van hen stuurt een vertrouweling de regering in, als plaatsvervanger en als oppasser voor Schoof.”
In een dagelijkse nieuwsbrief van weekblad Der Spiegel staat onder het kopje „De verliezer van de dag”: „Het liberale Nederland”. Dat Geert Wilders geen onderdeel van het kabinet wordt, schrijft Der Spiegel, „herinnert aan de overleden Oostenrijkse populist Jörg Haider”, onder wiens leiding de rechts-radicale FPÖ in 2000 voor het eerst in de regering kwam, en die afzag van een plek in het kabinet. Het verschil: „(mee)regerende uiterst rechtse politici waren destijds nog een schandaal, nu is het de Europese alledag.”
Marathonliefhebber
De Franse media volstaan over het algemeen met het publiceren van een nieuwsbericht van persbureau Agence France-Presse (AFP). In dat verder zakelijke bericht figureert premier Dick Schoof als een „67-jarige marathonliefhebber” die „al zijn uithoudingsvermogen en ervaring nodig” zal hebben om „een fragiele coalitie” bij elkaar te houden.
In Italië staat enkel het nationale persbureau Ansa uitgebreid stil bij het nieuwe Nederlandse kabinet. Ansa noemt de nieuwe regering „min of meer anti-systeem” en verenigd achter het idee om de migratie naar Nederland te beteugelen. Niet alleen de PVV van Geert Wilders, met volgens Ansa extremistische en soms openlijk xenofobe verkiezingsbeloften, maar ook de andere partijen willen werk maken van „het strengste asielbeleid ooit”.
In Hongaarse media was vooral vóór deze week aandacht voor het Nederlandse kabinet. Althans: voor de Hongaarse vertegenwoordiging erin, in de vorm van minister Dirk Beljaarts (PVV, Economische Zaken) en staatssecretaris Zsolt Szabó (Koninkrijksrelaties en Digitalisering, PVV). Beide bewindslieden hebben minimaal één Hongaarse ouder, Beljaarts was bovendien honorair consul in Hongarije. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken bedankt Beljaarts, „die uitstekend Hongaars spreekt”, voor de „vele jaren die hij toegewijd werkte aan de Nederlands-Hongaarse banden” en hoopt ook in de toekomst met hem samen te werken.
Lees ook
De experimentele stijlbreuk gaat beginnen: de onervaren ploeg van premier Schoof wil rigoureus breken met het Rutte-tijdperk