‘Kabinet-Schoof kiest voor Wopke Hoekstra (CDA) als Eurocommissaris’

Wopke Hoekstra (CDA) blijft namens Nederland Eurocommissaris. Het Nederlandse kabinet heeft de keuze voor de huidige Eurocommissaris voor Klimaatactie kenbaar gemaakt aan Ursula Von der Leyen, die net is herkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. Dat melden bronnen maandag aan RTL Nieuws en de Volkskrant.

Vorig jaar vertrok Hoekstra naar Brussel als opvolger van Frans Timmermans, die terugkeerde naar Nederland om politiek leider te worden van GroenLinks-PvdA. Timmermans was als Eurocommissaris ook vicepresident, Hoekstra werd dat niet. De voormalig CDA-leider zei de afgelopen periode een tweede termijn van vijf jaar te ambiëren.

Het is volgens RTL Nieuws nog niet bekend welke portefeuille Hoekstra krijgt, wel is bekend dat Nederland een sterke voorkeur hebben voor een financieel-economische post. Hoekstra was van 2017 tot 2022 minister van Financiën, dus hij heeft ervaring op dat vlak. Verder was hij ook minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier en dus leider van het CDA.

Opvallend maar niet gek

Die laatstgenoemde partij zit momenteel niet in het kabinet-Schoof. Het is dus opvallend dat voor Hoekstra is gekozen, maar heel gek is die keuze ook weer niet: PVV, BBB en NSC hebben allemaal geen mogelijke Eurocommissarissen onder hun leden.

Alleen de VVD had een kandidaat kunnen aandragen. Daarbij werden volgens de Volkskrant twee namen genoemd: Europarlementariër Malik Azmani en voormalig minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher. Die hadden echter niet de statuur om aanspraak te maken op een zware portefeuille, iets wat Hoekstra wél heeft.