VS volgens het Witte Huis ‘zeer nauw betrokken’ bij vrijlating gijzelaars
De Verenigde Staten waren „zeer nauw betrokken” bij de vrijlating van de gegijzelde Amerikaanse moeder en dochter vrijdag door Hamas, zegt woordvoerder John Kirby van het Witte Huis tegen CNN. Volgens hem speelden Qatar en Israël een sleutelrol en waren de VS „op verschillende niveaus zeer nauw betrokken.”
Kirby wilde niet zeggen wat de beweegredenen van Hamas waren om de twee vrij te laten. „Ook omdat er nog altijd Amerikanen gegijzeld worden die we ook graag terug willen brengen naar hun families”. Hamas zegt te hebben gehandeld uit „humanitair oogpunt”. De moeder zou in slechte gezondheid verkeren. Israël zegt dat de vrijlating het resultaat is van „militaire druk” op Hamas.
De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdagavond „dolblij” te zijn dat de 59-jarige Judith Raanan en haar dochter Natalie weer vrij zijn. Ze komen uit Chicago en waren op familiebezoek in het zuiden van Israël.
Het waren de eerste gegijzelden die werden vrijgelaten sinds Hamas twee weken geleden bij de slachtpartij in Israël ook ongeveer tweehonderd mensen ontvoerde. Israëlische militairen zeiden vrijdag dat het merendeel van hen nog leeft.
Premier Benjamin Netanyahu van Israel liet na de vrijlating op sociale media weten „de inspanningen om alle ontvoerden en vermisten terug te halen niet te verminderen” en tegelijkertijd „te blijven vechten tot er een overwinning is bereikt”.
Kabinet roept op tot gevechtspauze voor humanitaire hulp aan Gaza
Demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie (D66) pleit voor een gevechtspauze tussen Israël en Hamas om humanitaire hulp aan Gaza mogelijk te maken. „De humanitaire situatie vraagt dat er even rust moet komen”, zei ze vrijdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. Ollongren benadrukte daarbij dat het kabinet op één lijn zit en met één mond spreekt.
De ruim twee miljoen inwoners van de Gazastrook hebben dringend behoefte aan water, voedsel en medicijnen. Israël heeft het gebied na de terreuraanvallen van Hamas van twee weken geleden afgesloten van water en elektriciteit.
Volgens Ollongren moet het demissionaire kabinet zich „verhouden” tot de „humanitaire catastrofe” in de Gazastrook en kan toegang voor humanitaire hulp bijna niet zonder een staakt-het-vuren. „Je kan mensen niet water en eten ontzeggen”. Ze hoopt dat hulporganisaties als het Rode Kruis aan de slag kunnen in de Gazastrook als de strijdende partijen, al dan niet tijdelijk, de wapens neerleggen.
Wel houdt Ollongren vast aan het recht op zelfverdediging van Israël: „Het doet niets af aan de steun voor Israël en de veroordeling van Hamas.” Kort na de aanval van Hamas op Israël zei premier Mark Rutte (VVD) dat Nederland Israël „onvoorwaardelijk” steunt, maar daar heeft hij inmiddels aan toegevoegd dat Israël zich wel moet houden aan het internationaal oorlogsrecht.