Kabinet in hoger beroep tegen stikstofuitspraak Greenpeace-zaak

Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de stikstofuitspraak in de rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de staat. Dat schrijft Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag in een Kamerbief. In een X-bericht licht ze toe dat „er een grens [is] aan wat de samenleving op korte termijn kan dragen”. Er zijn „voornamelijk zorgen over de uitvoerbaarheid van het vonnis”.

De rechter oordeelde in januari dat de overheid zich aan haar eigen stikstofdoelen moet houden. Daarmee stelde ze Greenpeace in het gelijk, de uitspraak betekende een grote klap voor het kabinet. De staat moet fors ingrijpen om stikstof te reduceren, met aanzienlijke gevolgen voor de veehouderij, bouw en industrie. 

Als het niet lukt om binnen vijf jaar overbelasting te voorkomen in de helft van de stikstofgevoelige natuur, moet de staat een eenmalige dwangsom van 10 miljoen euro betalen. In 2030 mag minimaal de helft van deze natuurgebieden niet meer worden overbelast.

Wiersma onderstreept in de Kamerbrief dat het hoger beroep „geen opschortende werking” heeft. Daarom gaat ze door „met het beleid gericht op vermindering van de stikstofbelasting van de Natura 2000-gebieden”. Over aanvullende maatregelen wordt de Tweede Kamer „nader geïnformeerd”. In de loop van 2026 doet de rechter uitspraak in het hoger beroep.

‘Volslagen flauwekul’

Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland, zegt het „niet onverwacht, maar wel enorm triest” te vinden dat Wiersma in hoger beroep gaat. „Dat ze beweert dat het vonnis niet uitvoerbaar zou zijn is volslagen flauwekul”, zegt Palmen. „De politieke wil ontbreekt bij de minister en daarmee gijzelt ze de Nederlandse samenleving.” Palmen zegt „zeer sterk” te overwegen „er bij de rechter op aan te dringen dat juist méér natuur wordt beschermd dan al volgt uit het huidige vonnis”. 

Om verdere schade aan de natuur te voorkomen, spande Greenpeace vorig jaar al een vergelijkbaar kort geding aan. Hoewel de voorzieningenrechter begrip toonde voor de zorgen van de milieuorganisatie, werd de claim afgewezen. De rechter kon niet goed vaststellen rond welke natuurgebieden de staat dan onmiddellijk tot actie zou moeten overgaan.


Lees ook

De BBB-partijleider en BBB-minister verkondigen een heel ander geluid over stikstof

Eline Verder (CDA), Laura Bromet (GroenLinks-Pvda), Jeanet Nijhog (PVV), Harm Holman (NSC), Anne-Marijke Podt (D66) en Caroline van der Plas (BBB), tijdens een debat over  het stikstofbeleid.Foto Bart Maat