Kabinet geeft scholen week extra voor doorstroomtoets, carnaval toch niet in gevaar

Onderwijs Scholen in Limburg en Brabant krijgen een week extra om de doorstroomtoets af te nemen, daardoor kunnen leerlingen toch wel carnaval vieren volgend jaar.
De doorstroomtoets is bepalend voor het middelbare schooladvies.
De doorstroomtoets is bepalend voor het middelbare schooladvies. Foto Robin Utrecht/ANP

Basisscholen in Limburg en Brabant krijgen een week extra de tijd voor het afnemen van de zogeheten doorstroomtoets (vervanger van Cito-toets), zodat ze toch carnaval kunnen vieren. Dat heeft demissionair minister van Onderwijs Mariëlle Paul (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Eerder deze maand stemde een parlementaire meerderheid al voor de week extra in de carnavalsregio’s.

Lees ook: De zuiderlingen zijn boos: waarom plant Den Haag de belangrijke doorstroomtoets tijdens carnaval?

De doorstroomtoets, waarvan de uitslag bepalend is voor het definitieve advies voor de middelbare school, stond aanvankelijk gepland tussen 5 en 15 februari volgend jaar. Die data overlappen met carnaval, dat wordt gevierd op 11, 12 en 13 februari. Het tegelijk plannen van de toets met het katholieke verkleedfeest, zorgde voor veel kritiek in Brabant en Limburg. De scholen in die provincies vieren het feest uitbundig en in de week na carnaval zijn de kinderen bovendien vrij.

Paul komt de zuidelijke scholen nu tegemoet door ze een week extra te geven, zodat de toets én carnaval niet in gevaar komen. Dat geldt echter niet voor alle scholen: wie al een papieren versie van de toets heeft besteld, is wel verplicht deze op de eerder vastgestelde data af te nemen om te voorkomen dat leerlingen antwoorden doorspelen. De data voor 2025 en de jaren daarna zijn nog niet bekend.