Kabinet akkoord met asielwetten van minister Faber: ‘Belangrijke stap naar grip op migratie’, zegt premier Schoof

De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de eerste drie asielwetten van minister Marjolein Faber (Asiel, PVV). Hiermee heeft het kabinet een „belangrijke stap [gezet] op een van de topprioriteiten van het kabinet, om te zorgen dat we grip op migratie krijgen”, zei premier Dick Schoof tijdens de laatste persconferentie voor het kerstreces. De wetten gaan nu naar de Raad van State voor spoedadvies.

Specifiek gaat het om de asielnoodmaatregelenwet en het wetsvoorstel tweestatusstelsel, dat het asielstelsel ingrijpend moeten veranderen. De derde wet, terugkeer en vreemdelingenbewaring, betreft een ouder voorstel dat uit de Eerste Kamer is teruggetrokken omdat Faber ruimte zag voor aanpassingen.

Faber heeft geopteerd voor een vertrouwelijke consultatie van één week, in plaats van de openbare variant van vier tot twaalf weken

In het regeerprogramma van het kabinet-Schoof werd afgesproken dat de radicaal-rechtse coalitie van de PVV, VVD, NSC en BBB „het strengste asielregime ooit” gaat invoeren. Daartoe moest eigenlijk een asielcrisis worden uitgeroepen, waardoor het staatsnoodrecht van toepassing kon worden. In zo’n situatie kon Faber de Vreemdelingenwet tijdelijk terzijde schuiven, zonder inspraak vooraf van de Tweede en Eerste Kamer.

Voor het zover zou komen, wilde coalitiepartij NSC eerst dat Faber met een ‘dragende motivering’ zou komen. Deskundigen zeggen al langer dat er niet zozeer sprake is van een asielcrisis, maar van een asielopvangcrisis, gecreëerd en in stand gehouden door politieke keuzes. Maar premier Dick Schoof zag het in september anders: „Mensen ervaren een asielcrisis.”


Lees ook

Orde van Advocaten: minister Faber ondermijnt met werkwijze omtrent asielwetten democratische rechtsstaat

Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, tijdens het debat over de begroting van het Ministerie van Asiel en Migratie.

Wilders

Maar de dragende motivering van Faber is vooralsnog uitgebleven. Uit interne stukken van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek in september dat ambtenaren het uitroepen van een asielcrisis „niet aanvaardbaar [vonden] vanuit democratisch en rechtsstatelijk oogpunt”.

Eind oktober bereikten PVV-leider Geert Wilders en toenmalig NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven een compromis, waarmee een kabinetscrisis kon worden afgewend. De uitkomst? Geen asielcrisis , maar een asielnoodmaatregelenwet en enkele nieuwe afspraken, zoals het laten onderzoeken of delen van Syrië veilig kunnen worden verklaard voor terugkeer van asielzoekers.

Met de asielnoodmaatregelenwet moet onder meer de permanente asielvergunning worden afgeschaft en de nareismogelijkheid voor meerderjarige kinderen en ongehuwde partners van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) wordt geschrapt. Ook wordt het tweestatusstelsel heringevoerd. Dat maakt onderscheid tussen mensen die vluchten vanwege bijvoorbeeld hun religie of geaardheid (a-status) en mensen die door oorlog en ander geweld op drift raken (b-status). Voor die laatste groep wordt gezinshereniging lastiger. Het tweestatusstelsel werd begin deze eeuw juist afgeschaft, teneinde de werkdruk op de Immigratie-en Naturalisatiedienst en de rechtspraak te verminderen.

Voordat de ministerraad vrijdag kon spreken over de asielwetten, kregen organisaties die geraakt worden door de voorgenomen wetswijzigingen de gelegenheid om te adviseren. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Raad voor de rechtspraak willen dat minister Faber pas op de plaats maakt met de asielwetten, bleek uit hun consultatiereacties. Ze verwachten een verdere overbelasting van de rechtbanken.

Uitvoering

Maar Faber wil vaart maken. Daarom heeft ze geopteerd voor een vertrouwelijke consultatie van één week, in plaats van de gebruikelijke openbare variant van vier tot twaalf weken. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, een van de belangrijkste uitvoeringsorganisaties, is niet om advies gevraagd. De Adviesraad Migratie evenmin.

Het ministerie schreef eerder aan NRC dat „geen uitgebreide consultatie” heeft plaatsgevonden, omdat de asielwetten „snel tot stand [moeten] komen”. Voor de „zorgvuldigheid” is daarom „een beperkt aantal organisaties” om advies gevraagd.

Het spoedadvies van de Raad van State wordt half februari verwacht.


Lees ook

Nicolien van Vroonhoven: ‘We maken onze beloftes als NSC nu niet waar’

Nicolien van Vroonhoven: ‘We maken onze beloftes als NSC  nu niet waar’