Justin Trudeau bekritiseert Facebook vanwege blokkeren nieuwsberichten in Canada over natuurbranden

Techgiganten Sinds augustus blokkeert Facebook in Canada artikelen van nieuwsmedia, als reactie op een nieuwe wet die techgiganten verplicht om nieuwsorganisaties te betalen voor het linken naar hun artikelen.
De Canadese president Justin Trudeau tijdens een bijeenkomst in Edmonton naar aanleiding van de bosbranden.
De Canadese president Justin Trudeau tijdens een bijeenkomst in Edmonton naar aanleiding van de bosbranden. Foto Andrej Ivanov/AFP

De Canadese premier Justin Trudeau heeft Facebook er dinsdag van beschuldigd het verdienen van geld belangrijker te vinden dan de veiligheid van de Canadese bevolking. Trudeau vindt dat Facebook, dat nieuwsberichten sinds begin augustus blokkeert in Canada vanwege een nieuwe wet voor techgiganten, artikelen over de grootschalige natuurbranden moet blijven toestaan op het platform. Dat schrijven internationale persbureaus. „Op dit moment, in een noodsituatie waarin actuele lokale informatie belangrijker is dan ooit, plaatst Facebook bedrijfswinst boven de veiligheid van mensen”, aldus Trudeau.

De nieuwe wet, die in juni werd goedgekeurd maar pas eind dit jaar wordt ingevoerd, houdt concreet in dat socialemediaplatforms zoals Facebook en Instagram, maar ook zoekmachine Google, nieuwsorganisaties moeten betalen voor de links naar artikelen die zij plaatsen. De hoop was dat de techbedrijven vervolgens zouden gaan onderhandelen met de nieuwsorganisaties over de verdeling van inkomsten uit advertenties, en nieuwsmedia daadwerkelijk een deel van die opbrengsten zouden overmaken. Maar Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, blokkeert sinds een aantal weken juist alle nieuwsberichten van lokale, landelijke en internationale nieuwsorganisaties.

Na de kritiek van Trudeau laat het bedrijf weten voet bij stuk te houden. Meta benadrukt dat mensen in Canada Facebook en Instagram kunnen blijven gebruiken „om in contact te blijven met hun omgeving” en om informatie te lezen van overheidsinstanties. Die reactie leidde tot verbolgenheid bij David Eby, de premier van het door de natuurbranden zwaar getroffen British Columbia. Hij vindt het „verbazingwekkend dat Facebook en Instagram in deze fase van de crisis niet zeggen: ‘we proberen een punt te maken bij de federale overheid, maar het is belangrijker dat mensen veilig zijn’”. Hij voegde daaraan toe dat veel mensen in British Columbia voor informatievoorziening over de branden sterk afhankelijk zijn van nieuwsmedia die normaal Facebook gebruiken om links naar artikelen te plaatsen.