
De militaire regering van Mali heeft een decreet ondertekend dat alle politieke partijen verbiedt, net als bijeenkomsten van leden van die partijen. Dat melden internationale media dinsdag. Met de ondertekening van het decreet lijkt de junta zijn intenties duidelijk te maken: het voor lange tijd behouden van de macht in het Afrikaanse land.
Eind april kondigde de militaire regering het decreet al aan. Dit leidde afgelopen twee weken tot de eerste grote demonstraties in Bamako, honderden mensen gingen de straat op en zeker 80 politieke partijen verenigden zich tegen het militaire regime. Naast de opschorting van politieke partijen staat in het decreet dat juntaleider Assimi Goïta tot zeker 2030 aan de macht blijft. Dit terwijl de generaal, die in 2021 door een staatsgreep aan de macht kwam, herhaaldelijk heeft beloofd om eerlijke verkiezingen te houden. Wegens „technische redenen” zijn deze volgens hem nooit gehouden.
Begin mei, na de demonstraties, verdwenen twee oppositieleiders – Abba Alhassane en El Bachir Thiam – die betrokken waren bij demonstraties tegen de junta. Zij hadden daarnaast een verklaring ondertekend waarin de junta werd opgeroepen eerlijke verkiezingen te houden, en om politieke gevangenen vrij te laten. Ook leiders van tientallen andere politieke partijen hadden die verklaring ondertekend. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep vrijdag op tot de vrijlating van de twee oppositieleiders. Sinds de machtsovername van Goïta zijn afgelopen jaren meerdere politieke tegenstanders, activisten en dissidenten gevangen gezet en verdwenen.
De aankondiging van het decreet leidde de afgelopen weken tot demonstraties, waarbij honderden tegenstanders van de junta de straten op gingen. De militaire regering besloot daarop al om politieke acties te verbieden, waarna de oppositie geplande demonstraties noodgedwongen opschortte. De regering stelde met het verbod de „openbare orde te handhaven”.
