Junta Burkina Faso blijft vijf jaar langer aan, verkiezingen van de baan

Het militaire regime van Burkina Faso, aan de macht sinds de coup van september 2022, verlengt zijn bewind met vijf jaar. Dat is gisteren besloten na ‘nationale consultaties’ in de hoofdstad Ouagadougou, schrijven de Franse krant Le Monde en persbureau AFP.

De junta onder leiding van kapitein Ibrahim Traoré haalt daarmee een streep door het eerdere voornemen om uiterlijk in juli dit jaar via verkiezingen terug te keren naar een democratisch gekozen regering. Burkina Faso wordt nu bestuurd door een ‘overgangsregering’ die steun zou genieten van een assemblee waarin naast de strijdkrachten ook maatschappelijke groepen en religieuze leiders zijn vertegenwoordigd.

Burkina Faso is een van een reeks West-Afrikaanse landen waar militairen het bestuur hebben overgenomen. Traoré kwam aan de macht door het verdrijven van het voorgaande militaire bestuur onder leiding van luitenant-kolonel Paul Henri Sandaogo Damiba, dat acht maanden eerder de democratisch verkozen president Roch Marc Kaboré had afgezet.


Lees ook
Heb je kritiek in Burkina Faso? Dan moet je naar het front

Burkinese militairen op wacht bij de uitvaart van collega’s die omkwamen bij een door Al-Qaida opgeëiste aanslag in Gaskindé, die in 2022 zeker 37 levens kostte.

President

In het zaterdag getekende akkoord staat dat Traoré zich niet langer ‘overgangspresident’ hoeft te noemen, maar de komende vijf jaar president is, waarna hij zich kandidaat mag stellen bij presidentsverkiezingen.

Volgens het akkoord komt er een nieuwe parlement-achtige instantie die ‘Koraq’ heet. Daarin zijn de ‘quota’ afgeschaft die in het eerdere ‘overgangsparlement’ waren toegewezen aan politieke partijen, met name de voormalige meerderheid en oppositie. Het staatshoofd mag de Koraq verder samenstellen.

Het land is een van de Afrikaanse landen die zich heeft afgekeerd van voormalige koloniale macht Frankrijk en heeft de Franse militairen en diplomaten die er waren gestationeerd uitgezet. Tegelijkertijd heeft het de banden aangehaald met Rusland, Iran en buurlanden Mali en Niger, waar eveneens militaire regimes aan de macht zijn na staatsgrepen.

De militairen verweten de democratische regeringen onder meer dat ze geen einde konden maken aan jihadistisch geweld dat al zeker tien jaar duurt en het werk is van bewegingen die gelieerd zijn aan Al-Qaida en Islamitische Staat.

Mensenrechtengroepen hebben de leiders van de junta in Burkina Faso beschuldigd van geweld tegen burgers, oppositiepolitici en het monddood maken van de media. In februari doken beelden op van Ablassé Ouedraogo, oud-diplomaat en oppositie-politicus, en Daouda Diallo, een bekende mensenrechtenactivist, die wegens hun kritiek op de militaire leiding waren opgepakt en naar het front waren gestuurd. Traoré beloofde na de coup „binnen een jaar” de jihadisten te verslaan, maar daarop is geen uitzicht.