Julian Assange bekent schuld in ruil voor vrijlating, heeft Verenigd Koninkrijk verlaten

Laatste update:

Julian Assange heeft een akkoord gesloten met aanklagers in de Verenigde Staten, waardoor hij vrijkomt in ruil voor schuldbekentenis op één van de aanklachten tegen hem. De 52-jarige Australiër zal schuldig pleiten aan spionage, en wordt vervolgens veroordeeld voor 62 maanden celstraf. Omdat hij al sinds 2019 in voorarrest zit in het Verenigd Koninkrijk, is Assange per direct vrijgelaten.

Volgens WikiLeaks heeft diens oprichter het Verenigd Koninkrijk inmiddels verlaten. „Na meer dan vijf jaar in een cel van 2 bij 3 meter, 23 uur per dag geïsoleerd, zal hij binnenkort herenigd worden met zijn vrouw Stella Assange en hun kinderen, die hun vader alleen van achter de tralies hebben gekend”, schrijft de organisatie. „Nu hij terugkeert naar Australië, bedanken we iedereen die ons bijstond, voor ons vocht en zich volledig bleef inzetten in de strijd voor zijn vrijheid.”

Hoewel een federale rechter het akkoord nog moet goedkeuren, is met de deal een eind gekomen aan jarenlang juridisch getouwtrek tussen Assange en zijn advocaten enerzijds, en aanklagers in onder meer de Verenigde Staten anderzijds. De VS probeerden de oprichter van website WikiLeaks uitgeleverd krijgen, iets wat Assange aanvocht omdat hij geen garanties op een eerlijk proces zou hebben gekregen.

Eerder dit jaar hintte de Amerikaanse president Joe Biden al op vrijlating voor Assange, toen hij aangaf dat hij een verzoek van Australië, om de vervolging van Assange stop te zitten, in overweging had genomen. Aanklagers in de VS probeerden Assange op 18 punten berecht te krijgen, onder meer vanwege spionage en het publiek maken van vertrouwelijke documenten over operaties van het Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak.

Onthullingen door WikiLeaks

Die honderdduizenden documenten werden in 2010 gepubliceerd door WikiLeaks. Naast militaire documenten ging het om diplomatieke kabels, met daarin informatie over onder meer mensenrechtenschendingen door Amerikaanse militairen in Irak, die het vuur openden op ongewapende burgers. Wereldwijd zorgden de onthullingen door WikiLeaks voor publieke verontwaardiging en protesten tegen de Amerikaanse oorlogen in het Midden-Oosten.

Assange groeide uit tot een held, de aanklachten tegen hem werden een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting genoemd. Desondanks werd Assange onder de regering van Donald Trump aangeklaagd voor het delen van de geheime documenten. In 2010 werd Assange aangehouden in het Verenigd Koninkrijk, op basis van later ingetrokken beschuldigingen door Zweedse aanklagers, die hem verdachten van seksueel geweld.

De Australiërs vluchtte later naar de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen, waar hij vervolgens zeven jaar verbleef. In 2019 werd hij alsnog gearresteerd en sindsdien vastgehouden in een gevangenis in de Britse hoofdstad. Door de deal met de Amerikaanse aanklagers heeft hij die zwaarbewaakte cel na vijf jaar kunnen verlaten.