Jordanië balanceert op wankel koord tussen Israël en Iran

Sinds de Gaza-oorlog balanceert Jordanië op een wankel koord. Het koningshuis en de regering uiten stevige kritiek op de Israëlische aanvallen op Gaza. Tegelijk willen zij de relaties met Israël niet te veel beschadigen en ook hun bondgenootschap met de Amerikanen bewaken.

De helft van de bevolking in Jordanië is van Palestijnse afkomst en de solidariteit met de Palestijnse zaak in het land is groot. Tegelijk heeft Jordanië strategische en economische banden met Israël. Ook is het, net als Israël, een belangrijke regionale bondgenoot van de Amerikanen, van wie het jaarlijks 1,45 miljard dollar (1,3 miljard euro) aan hulp ontvangt.

Op de banden met Israël is veel kritiek. Dat Jordanië enkele weken geleden meehielp met het onderscheppen van Iraanse drones in het Jordaanse luchtruim richting Israël heeft de spanning alleen maar verder doen oplopen, ook al ging het volgens politici primair om bescherming van de Jordaanse soevereiniteit.

„Jordanië nam een moeilijke positie in door de raketten uit de lucht te halen, wetende dat dit geen populaire zet is onder de bevolking”, zegt de Jordaanse journalist en politiek commentator Osama al-Sharif, in zijn huis in de hoofdstad Amman.

De afgelopen maanden is er in Jordanië veelvuldig gedemonstreerd tegen de Gaza-oorlog, de opstelling van de eigen regering en de banden met Israël en de VS. De protesten worden bijgewoond door een breed scala van de bevolking. De straten rondom de Israëlische ambassade in Amman zijn inmiddels afgezet. In de hele wijk staan politieagenten en busjes van de veiligheidstroepen.

Wat bijdraagt aan de binnenlandse spanningen zijn de aanstaande verkiezingen in september. Volgens Al-Sharif overwegen sommige Jordaniërs een proteststem op de islamisten. „Niet noodzakelijk vanwege hun geloof in de Moslimbroederschap, maar uit sympathie voor het Palestijnse verzet”, zegt Al-Sharif.

Verrader

Half april voerde Iran met raketten en drones een grootschalige aanval uit op Israël, uit vergelding voor de Israëlische luchtaanval op het Iraanse consulaat in Damascus in Syrië, begin april. Jordanië haalde drones neer en zou zijn luchtruim ook hebben opgesteld voor Amerikaanse, Franse en Israëlische straaljagers.

In Israël werd die bijdrage bejubeld. Israëlische en Amerikaanse leiders presenteerden de indirecte ‘hulp’ van Arabische landen als een hoopvol teken van regionale samenwerking. Maar critici van de Jordaanse betrekkingen met Israël noemden koning Abdullah een verrader. Op sociale media verschenen gefingeerde afbeeldingen van de koning gehuld in een Israëlisch militair uniform.


Lees ook
Bang om zwak te lijken, slaan Iran en Israël liefst hard terug

Een anti-Israëlisch billboard in Teheran, twee dagen na de Iraanse aanval met drones en raketten op het land.

Tijdens de betogingen in Jordanië wordt opgeroepen tot het verbreken van het vredesverdrag met Israël uit 1994. Jordanië is het tweede Arabische land dat een vredesverdrag met Israël sloot, na Egypte (in 1979). Jordanië importeert Israëlisch gas en ontvangt – als onderdeel van het vredesverdrag – water uit het meer van Galilea. Naast de economische betrekkingen werken ook de Israëlische en Jordaanse inlichtingendiensten nauw samen.

Verschillende Jordaanse politici claimen nu dat Hamas en de Jordaanse Moslimbroederschap achter de binnenlandse protesten zitten. Op papier is Hamas niet aanwezig in het land; hun leiders werden in 1999 Jordanië uitgezet. De voormalige minister van Informatie Samih al-Maaytah beschuldigt Hamas ervan om via de Moslimbroederschap te pogen opnieuw voet aan de grond te krijgen en chaos te creëren in Jordanië. 

Destabiliseren

Ook wijzen (voormalige) Jordaanse politieke vertegenwoordigers en analisten naar Iran, dat van de protesten zou profiteren. „Iran probeert al sinds lange tijd Jordanië te destabiliseren”, zegt ook Amer al-Sabaileh, professor aan de Universiteit van Jordanië in Amman en geopolitiek analist.

„We zijn allemaal tegen de oorlog in Gaza. Maar de realiteit is dat Jordanië gemakkelijk in chaos kan vervallen. Je hebt geen idee hoeveel pogingen er zijn om Jordanië te infiltreren vanuit omringende landen”, zegt Al-Sabaileh, doelend op pro-Iraanse militante groeperingen in Syrië en Irak.

Het Nationale Forum voor de Steun aan het Verzet en de Bescherming van het Vaderland, een alliantie van Jordaanse activisten en politici, roept al maanden op tot demonstraties bij de Israëlische ambassade. Ook de Jordaanse tak van de BDS-beweging (boycot, desinvesteren, sancties) is een van de organisatoren van de protesten. Zij willen dat er een einde gemaakt wordt aan de betrekkingen met Israël, waaronder de export van groente.

geopolitiek analist aan Universiteit van JordaniëAmer al-Sabaileh We zijn allemaal tegen de oorlog in Gaza. Maar de realiteit is dat Jordanië gemakkelijk in chaos kan vervallen

Al-Sabaileh meent dat de demonstranten onrealistische eisen hebben: „Niemand verwacht van Jordanië om Che Guevara te zijn. Jordanië is een westerse bondgenoot met een heel stabiel beleid, een duidelijke diplomatieke benadering. De alliantie met de VS is heilig.”

Volgens Al-Sharif zijn de politieke betrekkingen tussen Jordanië en Israël echter nog nooit zo ‘koud’ geweest sinds het vredesverdrag dertig jaar geleden werd gesloten. Begin november riep Jordanië zijn ambassadeur in Tel Aviv terug vanwege de humanitaire catastrofe die Israël in Gaza aanricht. Ook verzocht het land de Israëlische ambassadeur in Amman, die toen in Israël was, om niet terug te keren naar Jordanië.

Onderdrukking activisten

Ondertussen worden de aanhoudende protesten tegen de Gaza-oorlog streng gereguleerd en activisten onderdrukt. Volgens demonstranten zijn Palestijnse vlaggen en spandoeken met bepaalde leuzen verboden. Niet alleen in Jordanië, maar ook elders in de Arabische wereld wordt gedemonstreerd tegen Israëls oorlog in Gaza. Voor veel activisten is de Palestijnse strijd verbonden met de binnenlandse politiek en strijd voor meer vrijheden, en daarvan zijn Arabische regeringen zich terdege bewust.

Sinds 7 oktober zijn er in Jordanië ruim vijftienhonderd mensen opgepakt tijdens protesten tegen de oorlog in Gaza, meldde Amnesty International . Eind maart, toen er tijdens de ramadan opnieuw grote protesten waren, werden demonstranten uiteen gedreven door de veiligheidstroepen met traangas en wapenstokken, schrijft de organisatie.

„De meerderheid is inmiddels vrijgelaten, maar tientallen mensen worden nog gevangen gehouden”, vertelt Reina Wehbi, regionale campagnevoerder van Amnesty voor Jordanië en Libanon, telefonisch vanuit Beiroet.

Afgelopen augustus werd in Jordanië een cybercrime-wet ingevoerd, een bewust brede en vaag geformuleerde wet die onder meer het verspreiden van nepnieuws en ‘immoraliteit’ moet tegengaan. Het is deze wet die nu veel wordt gebruikt om demonstranten op te pakken en te berechten, zegt Wehbi.

Sommigen worden in administratieve detentie – zonder aanklacht of proces – vastgehouden,  en mogen geen bezoek ontvangen van hun advocaat. „In Jordanië kan administratieve detentie oneindig zijn, en er zijn heel weinig middelen om in beroep te gaan of bezwaar te maken.”