Jongeren hebben een wel zeer lugubere talisman in ‘Talk to Me’

Recensie Film

Horror Debuut ‘Talk to Me’ besteedt ruim aandacht aan de psychologie van personages en trauma dat doorwerkt in het heden, maar verzandt uiteindelijk in voorspelbare horrorclichés.

Riley (Joe Bird) overtreedt de regel om de keramieken hand niet langer dan negentig seconden vast te houden, in ‘Talk to Me’.
Riley (Joe Bird) overtreedt de regel om de keramieken hand niet langer dan negentig seconden vast te houden, in ‘Talk to Me’.

In horrorfilm Talk to Me gaat een hand in keramiek, die ooit toebehoorde aan een medium, viraal op sociale media. In veelvuldig gedeelde filmpjes dagen jongeren elkaar uit de lugubere talisman vast te pakken en zo contact te maken met de geest van willekeurige overledenen. Als ze de woorden „I let you in” uitspreken, zijn ze eventjes bezeten.

Dat de kijker enge dingen te wachten staat, blijkt al uit de gruwelijke proloog: een virtuoze long take dwars door een feestende meute, eindigend in moord en zelfmoord. Hoofdpersoon van Talk to Me is de rouwende Mia, wier overleden moeder al dan niet zelfmoord pleegde. Ze is hecht met de gelovige Riley, een jongen uit het gezin dat haar opving na het overlijden. Nadat Mia en anderen via de hand contact hebben gemaakt met het hiernamaals, wil hij ook. Tijdens deze seance komt Rileys onderdrukte seksualiteit naar boven: tot hilariteit van de aanwezigen tongzoent hij met de hond. Ook overtreedt hij de regel dat de hand niet langer dan negentig seconden mag worden vastgehouden.

https://www.youtube.com/watch?v=Nuion68UHo8 Lees ook een interview met een van de twee regisseursbroers van ‘Talk to Me’

Talk to Me besteedt veel aandacht aan de psychologie van personages, thematiseert het idee dat onverwerkt trauma doorwerkt in het heden en gebruikt een kalme stijl: shots staan lang, met de camera op discrete afstand. Zo opent de film met een mooi van boven gefilmd beeld van Mia die het niet over haar hart krijgt een aangereden kangoeroe uit zijn lijden te verlossen. Er zijn ook meer traditionele horrormomenten, onweer, bloed dat naar een putje loopt, slaande deuren en vervormde stemmen. Uiteindelijk krijgen die conventionele elementen de overhand, waardoor het laatste half uur van dit veelbelovende debuut ronduit teleurstellend is.