Jonge Syrische vrouwen zijn hoopvol: ‘Wij zijn niet bang voor deze regering, want niets is erger dan Assad’

Een jonge vrouw met blonde krullen en een neuspiercing staat woensdagmiddag tussen duizenden feestvierende Syriërs op een plein in de stad Homs. Achter haar staat de kloktoren waarbij in 2011 de massale protesten tegen het Assad-regime begonnen. Ze houdt een bord omhoog met de tekst: „Een Syrische vrouw kan zijn wie ze ook maar wil zijn. Activist, rechter, werkster, arts, intellectueel, politiek analist.”

„Ik ben hier in de eerste plaats om te vieren dat Assad weg is”, zegt de vrouw, Faya Fahham. „Maar ik vind ook dat we het niet genoeg over vrouwenrechten hebben. Dus wilde ik dat onderwerp in de schijnwerpers zetten.”

Naast haar staan zo’n twintig demonstranten. Het is een bont gezelschap van vrouwen met en zonder hoofddoek, een vrouw met een niqab, wat tienerjongens en een oude man in militair uniform. Ze dragen spandoeken met slogans als ‘de revolutie is een vrouw’ en ‘Syrië is voor iedereen, man en vrouw’. Een oudere dame met zwarte bontjas houdt een bord omhoog met de tekst: ‘hoe zou je moeder zich voelen als je zegt dat ze niet de baas is?’

Transitieregering

De mini-betoging temidden van de massaviering is een reactie op uitspraken van een woordvoerder van de transitieregering een dag eerder. In een interview met de Libanese televisie had hij gezegd dat vrouwen niet geschikt zijn voor bepaalde overheidsfuncties, zoals die van minister van Defensie. 

Syrische vrouwen betogen voor vrouwenrechten tijdens een viering van de val van het Assad-regime in de stad Homs.
Foto Melvyn Ingleby

„Wie zijn zij om ons te vertellen wat we wel en niet kunnen doen?”, zegt kunstenares Aya Zayn (26). Ze vertelt dat het protest spontaan is ontstaan nadat ze een post op Instagram zette over de uitspraken van de woordvoerder. „Ik schreef dat die woordvoerder aan het testen is hoe ver ze kunnen gaan en dat we van ons moeten laten horen.” Maar dat betekent niet dat de demonstranten tegen de nieuwe regering zijn, benadrukt ze. „We willen de verandering niet stoppen, we willen er richting aan geven.”

Wie zijn zij om ons te vertellen wat we wel en niet kunnen doen?

Aya Zayn
kunstenares, over Syrische transitieregering

Veel Syrische vrouwen die NRC de laatste dagen in Homs en Damascus sprak, staan er hetzelfde in. Sommigen uiten zorgen over de islamistische agenda van de transitieregering die is aangesteld door rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), maar allemaal benadrukken ze: erger dan Assad bestaat niet, dus laat de verandering maar komen.

„Het is te vroeg om niet optimistisch te zijn”, zegt Azza Kondakji (34) vanuit een café in Homs. „Eerst zeiden we altijd dat wij de fucked up generatie waren, maar nu is alles omgedraaid. Wij zijn de generatie die de verandering mogen meemaken waar voorgaande generaties al sinds de jaren zeventig op wachten. Dat is een zegen.”

Waterpijp

Kondakji zit aan tafel met haar zus en twee vriendinnen. Geen van hen draagt een hoofddoek, maar in het bomvolle café zitten genoeg vrouwen die dat wel doen. Hoofddoek of niet, iedereen lurkt hier aan een waterpijp. En aan vrijwel elk tafeltje zitten jonge mannen en vrouwen met elkaar te flirten.

Ook onder het Assad-regime werd hier gerookt en geflirt, maar daar hielden de vrijheden wel zo’n beetje op, vertellen de vrouwen. „Echte vrijheid gaat niet over lifestyle”, zegt Azza’s zus Farah, een lokale influencer. Haar vriendin Daiana Alrajab (32) knikt. „We konden het woord ‘vrijheid’ niet eens in de mond nemen”, zegt ze. „Zelfs het woord ‘dollar’ was verboden.”

Jonge Syriërs roken een waterpijp in een druk bezocht café in Homs.
Foto Melvyn Ingleby

Het Assad-regime hield de buitenwereld graag voor dat zijn seculiere regime vrouwenrechten beschermde, maar daar klopt volgens deze vrouwen niets van. „Mensenrechten zijn vrouwenrechten, en die waren er niet”, zegt Daiana. De vrouw naast haar knikt. Omdat ze bij de VN werkt, wil ze niet met haar naam in de krant. „Vlak naast dit café stonden tot kort geleden nog moeders voor de deuren van een gevangenis te wachten op informatie over hun vermiste kinderen.”

Gevraagd of ze bang zijn dat er in de toekomst een hoofddoekplicht komt, schieten de vrouwen in de lach. „Wij maken ons echt geen zorgen over de hijab”, zegt Azza. „Nouja, er was wél één incident”, zegt de vrouw die voor de VN werkt dan. „Een paar rebellen vroegen me of ik mijn haar kon bedekken, maar toen ik tegen hem zei dat ik doe waar ik zin in heb, droop hij snel af.”

Niet gewend

Dit soort aanvaringen zegt meer over individuele rebellen dan over de koers van de nieuwe transitieregering, stellen de vrouwen. Veel van de strijders zaten immers jarenlang in het zeer conservatieve Idlib, waar vrijwel alle vrouwen een hoofddoek dragen. „Ze hebben gewoon geen vrouwen met een andere levensstijl gezien”, zegt Azza begripvol. „Daar moeten ze aan wennen.”

Op HTS-leider Abu Mohammed al-Jolani, die nu zijn echte naam Ahmed al-Sharaa gebruikt, hebben de vrouwen nu nog weinig aan te merken. „We vonden hem eng, maar nu vinden we hem sexy”, zegt Azza. De vriendinnen barsten in lachen uit. „Even serieus”, zegt Daiana dan. „We moeten hem gewoon een kans geven. Tot nu toe hebben we hem niets slechts zien doen.”

Het is te vroeg om niet optimistisch te zijn

Azza Kondakji
Syrische

In zijn publieke uitspraken is Jolani tot dusver vooral bezig de angsten over zijn bewind te temperen. Zo zei hij in een interview met de BBC van afgelopen woensdag dat Syrië niet zal worden zoals Afghanistan onder de Taliban en benadrukte hij dat hij een voorstander is van universitair onderwijs voor vrouwen. Over andere kwesties, zoals het toestaan van alcohol of een hoofddoekplicht, nam Jolani echter geen duidelijke stelling in.

De vrouwen in het café in Homs storen zich aan de speculatie over Taliban-scenario’s in met name westerse media. Volgens hen brengt het de transitieregering in diskrediet voor deze nog maar iets gedaan heeft en getuigt het van weinig kennis van de Syrische samenleving. „De grond van Syrië is niet geschikt voor bepaalde zaadjes”, zegt Azza. „Misschien zal er geprobeerd worden hier en daar wat te planten, maar de boom van de fundamentalistische islam zal hier niet groeien.”

En als de zaadjes toch ontkiemen? Dan zullen deze vrouwen gewoon de straat op blijven gaan, bezweren ze. „Wij zijn niet bang voor deze regering, want niets is erger dan Assad”, zegt Daiana. „Wie Assad niet heeft meegemaakt, mag ons niet naïef noemen.”

Jonge Syriërs in de drukbezochte Shisha-lounge in Homs.
Foto Al Baraa Haddad