Jonge Socialisten doet aangifte van fraude tegen zes oud-bestuursleden

Het bestuur van de Jonge Socialisten heeft aangifte van (betrokkenheid bij) fraude gedaan tegen zes oud-bestuursleden. Aanvankelijk werden twee voormalige penningmeesters in verband gebracht met de financiële malversaties bij de politieke jongerenvereniging van de PvdA, waar NRC begin dit jaar over berichtte.

Ook in financieel opzicht blijkt de zaak veel groter te zijn. Waar het huidige bestuur de twee oud-penningmeesters eerder betichtte van onverantwoorde uitgaven van ruim een ton, wordt de financiële schade die zij hebben aangericht intussen geschat op 260.000 euro.

Dat bevestigen de huidige voorzitter en secretaris van de Jonge Socialisten (JS), Iris Vrolijks en Rolf Hidding. Voor zover zij hun lidmaatschap niet zelf hadden opgezegd, zijn de zes betrokken oud-bestuursleden door het huidige bestuur met onmiddellijke ingang geschorst.


Lees ook
Hoe de JS vorig jaar technisch failliet ging

Een jonge socialist op campagne voor de PvdA in Amstelveen. De laatste twee penningmeesters van de Jonge Socialisten worden verdacht van verduistering.

Grote onregelmatigheden

Volgens de begin vorige week ingediende aangifte, in handen van NRC, was onder het bewind van een van de beschuldigde penningmeesters in de periode oktober 2020-oktober 2022 sprake „van grote onregelmatigheden in de financiële administratie van de JS”. Tijdens zijn penningmeesterschap deed hij onder meer „zelfstandig vele betalingen vanaf de creditcard en bankrekening van de JS, zonder dat deze betalingen zijn verantwoord door enig bewijsmiddel (facturen, bonnen)”.

Zijn opvolger als penningmeester, die eind vorig jaar slechts twee maanden in functie was, heeft volgens de aangifte „de financiële situatie van de JS verder laten verslechteren”.

De vier andere oud-bestuursleden, onder wie een voormalige voorzitter, worden beschuldigd van medeplichtigheid. Zij hadden ieder in hun eigen rol „op de hoogte kunnen en moeten zijn van de problemen”, maar hebben „desondanks niet ingegrepen”. Daarbij hebben zij ook zichzelf bevoordeeld „door dubbel ontvangen declaraties niet terug te storten naar de JS”. Dat gaat om bedragen van 326 tot 842 euro per persoon.

Cryptocurrency

Het huidige bestuur van de JS vermoedt dat de twee penningmeesters, die vorig jaar intern al tegen de lamp waren gelopen, zichzelf mogelijk voor aanzienlijk grote bedragen hebben verrijkt. Dat loopt in de tienduizenden euro’s. Er was sprake van niet in de administratie verantwoorde facturen aan bedrijven, die geen vaste leverancier van de JS waren. Daarnaast waren er betalingen met de creditcard van de JS voor onverklaarbare reis- en verblijfkosten, cryptocurrency, benzine, boodschappen in de supermarkt en restaurantbezoek.

Volgens het huidige bestuur van de JS lopen de onverklaarbare betalingen aan een van de oud-penningmeesters op tot 93.000 euro. De huidige secretaris Rolf Hidding wil er niet in detail op ingaan, maar zegt dat dit soort betalingen door zijn voorgangers „nogal afwijken van onze taakomschrijving en de activiteiten van de JS”.

In de aangifte schrijft de advocaat van het bestuur dat de JS een daad wil stellen tegen de malversaties die na ruim een jaar (extern) onderzoek zijn aangetroffen. „Het is een ernstige situatie die wat de JS betreft niet zonder gevolgen mag blijven.” De zes voormalige bestuursleden „mogen simpelweg niet wegkomen met hun handelen”.

Terugbetalen

Door de onverantwoorde geldonttrekkingen in de jaren 2020-2022 is de JS in grote financiële problemen gekomen. Het eigen vermogen slonk van 200.000 tot 50.000 euro. De PvdA nam als moederpartij voor 60.000 euro aan acute schulden over en plaatste de JS eind vorig jaar de facto onder curatele. Hidding: „Als de PvdA toen niet had ingegrepen waren we nu failliet geweest.”

Inmiddels is de financiële gezondheid van de Jonge Socialisten volgens Hidding weer op orde. „In principe zijn we nu solvabel en kunnen we weer een normale begroting voor 2024 opstellen.” De subsidiestroom van het ministerie van Binnenlandse Zaken is dit jaar weer op gang gekomen.

Over 2022 heeft het huidige JS-bestuur een deel van de toen ontvangen subsidies niet kunnen verantwoorden. Om die reden zal de JS zo’n 20.000 euro aan het ministerie moeten terugbetalen. Daarbij komen de kosten voor het onderzoek naar de malverserende penningmeesters en advocatenkosten, die volgens Hidding niet onder de normale „subsidiale uitgaven” vallen. Ook daarvoor, zegt hij, heeft de JS bij „de grote moederpartij PvdA” kunnen aankloppen. „Dat gaat om ongeveer 60.000 euro en dat zullen we uiteindelijk netjes terugbetalen.”

In een reactie laten vier van de zes aangeklaagden weten verrast te zijn door de aangifte, waarvan zij formeel niet op de hoogte zijn gesteld. Een van hen zegt dat het goed is dat er aangifte is gedaan en ziet eventueel strafrechtelijk onderzoek met vertrouwen tegemoet. „We weten dat wij onschuldig zijn dus is het goed dat daar duidelijkheid over komt.”