Jim Hines (1946-2023): eerste man onder de magische tiensecondengrens

Atletiek De zaterdag overleden Jim Hines dook als eerste 100-meter sprinter onder de magische grens van tien seconden, maar verdween net als veel andere zwarte sporters uit beeld na turbulente Spelen van 1968.
Jim Hines (midden) sprak zijn verbazing en afkeuring uit over het protestgebaar van zijn landgenoten Tommie Smith en John Carlos op de spelen van 1968.
Jim Hines (midden) sprak zijn verbazing en afkeuring uit over het protestgebaar van zijn landgenoten Tommie Smith en John Carlos op de spelen van 1968. Foto AFP

De Amerikaanse sprinter Jim Hines is zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Athletics Weekly zondag bekend. Hines, zoon van een bouwvakker uit Oakland, was de eerste sprinter die de 100 meter onder de tien seconden liep. Hij won er de gouden medaille mee op het koningsonderdeel van de atletiek tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad.

Het iconische beeld van de Spelen in Mexico is dat van de uit solidariteit van de burgerrechtenbeweging gebalde vuisten van de zwarte Amerikaanse topsprinters Tommie Smith en John Carlos, tijdens de medailleuitreiking van de 200 meter. Maar ook sportief werd destijds geschiedenis geschreven. Met name door Hines. Met zijn winst op de 100 meter eiste hij een plek op in de geschiedenisboeken. Alleen: „Het protest is het meest herinnerde gebeurtenis van ’68. Ik heb er een hekel aan”, zei Hines in 1991 tijdens een interview met The Los Angeles Times.

Wat Hines deed was bijzonder. Niet alleen won hij het goud door de Jamaicaan Lennox Miller en zijn landgenoot Charles Greene te verslaan, hij deed dat door als eerste onder de magische grens van tien seconden te duiken. Het bord van het Olympisch Stadion gaf aanvankelijk 9,9 seconden aan, waarna het uiteindelijk werd bijgesteld tot 9,95 seconden. „Als ze mijn tijd hebben gecorrigeerd, is dat omdat niemand kon geloven dat een man zo hard rent”, vertelde Jim Hines in 2016 aan het Franse dagblad L’Equipe.

Eerder in dat jaar had Hines die bijzondere grens al een keer doorbroken. Alleen werd een paar maanden voor de Spelen, tijdens de ‘Night of Speed’ op een betonbaan in het Californische Sacramento, slechts gebruik gemaakt van een handmatige stopwatch. Daardoor hield zijn prestatie als officieel record geen stand. De tijd die hij in Mexico neerzette, 9,95 seconden, bleef ruim veertien jaar buiten bereik van andere sprinters, tot Calvin Smith in 1983 in Colorado Springs de tijd licht verbeterde, naar 9,93. „I am the original World’s Fastest”, aldus Hines in 1991.

Hines zelf was dus geen voorstander van de protesten tijdens de Olympische Spelen van 1968. Hij sprak zijn verbazing en afkeuring uit over het protestgebaar van zijn landgenoten Tommie Smith en John Carlos. „De beste manier om als zwarte atleet een statement te maken, is door mooie prestaties neer te zetten”, zei Hines. Hij liep net als veel andere zwarte sporters in de nasleep van de turbulente Spelen van 1968 verschillende sponsorcontracten mis. Twee weken na de bewuste Spelen stopte hij op 22-jarige leeftijd met atletiek. Hoewel hij nog een loopbaan als American football-speler nastreefde – een korte periode bij de Miami Dolphins bleek geen succes – verdween hij later uit beeld.

Het wereldrecord op de 100 meter staat tegenwoordig overigens een stuk scherper. Usain Bolt legde de kortste sprintafstand in 2009 af in 9,58 seconden – een tijd waar niemand sindsdien bij in de buurt is gekomen.