Jim Deddes op tournee met zijn Joardy Show-typetjes: ‘Een gekke mix van leipe sketches’

Jim Deddes: „Ik kijk ernaar uit om onze fans eindelijk in de ogen te kunnen kijken.” Jan Hulst: „Dat is ook een beetje de grap voor ons: jullie klikken op YouTube allemaal anoniem op ‘vind ik leuk’? Nou, wie zijn jullie dan?”

In De Joardy Show staan de personages die acteur Jim Deddes (37) en regisseur Jan Hulst (36) creëerden voor het eerst in het theater. Het duo is het gezicht achter YouTube-account Joardy Film, waarop ze sinds 2014 tientallen sketches uitbrachten. In 2016 kwam er bekendheid met de sketch ‘Huilon’ en in 2019 leverde een webserie bij de VPRO lof op van de jury van de Zilveren Nipkowschijf.

In veel sketches figureren bijzondere types in herkenbare situaties: het straatinterview met ‘gewone’ mensen, een voetbalinterview, een sollicitatiegesprek. De personages wijken in taalgebruik, uiterlijk of sociaal gedrag vaak net af van de norm. Daardoor wordt grappig zichtbaar dat de conventies van de situatie waarin de personages zich bevinden aanmerkelijk vreemder zijn dan zijzelf.

Het populairste personage is Harco, een zonderlinge en ernstige man, gekleed in vaal blauw trainingsjack uit de nineties. Hij werd bekend met sketches waarin hij zich onverwacht diep in zijn ziel liet kijken door uitgebreid antwoord te geven in onbenullige voxpop-interviewtjes.

Grappig was hoe Harco met zijn populariteit meegroeide en bloedserieus allerlei hoeken van het bekend-zijn verkende. We zagen hem in dierenquiz Waku Waku, als ‘game-influencer’ en hij had zijn eigen evenement (‘Harc-Fest’). Indirect was het leuke kritiek op het fenomeen roem.

Harco is een van de personages die voorbijkomt in de theatervoorstelling die op 14 april in première gaat. De rolverdeling is hetzelfde als bij hun YouTube-werk: samen schrijven, Hulst regisseert, Deddes acteert. Speciaal voor deze show hebben ze bevriend acteur Oscar Aerts gevraagd ook mee te doen.

Het plan voor de voorstelling ontstond een jaar geleden, vertelt Hulst tijdens onze eerste ontmoeting. Aanvankelijk was er onzekerheid: vonden mensen hun sketches niet gewoon het beste werken op YouTube? In de zomer van 2023 speelden ze een aantal leesvoorstellingen, concept-script nog in de hand. Hulst: „Wij hadden zoiets van: wie de fuck gaat er nou naar een leesvoorstelling. Maar er kwamen mensen twee uur met de trein om ons te zien en ze vonden het nog leuk ook. Dat gaf vertrouwen.”

Jim Deddes als het populaire personage Harco.
Foto Bram Willems
Regisseur Jan Hulst.
Foto Ashley Rottjers

Dinsdag 20 februariStudio de Generator in Amsterdam

Jan Hulst staat in de oefenruimte gebogen over een tafel met laptop en bestudeert kabels. „Ik probeer QLab te leren.” Dat is een softwareprogramma waarmee licht- en geluidstanden kunnen worden geprogrammeerd. Het wil nog niet lukken. „Vanavond ga ik YouTube-tutorials bekijken over hoe ik dit aan de praat krijg op twee beeldschermen tegelijk.”

Het past bij de veel-zelf-doen-mentaliteit van Deddes en Hulst, voortkomend uit hun YouTube-werk: zelf een script schrijven, acteren, regisseren, filmen, monteren en het product verspreiden. Bij de voorstelling is wel een producent betrokken (MORE Theater Producties), maar nog steeds verdeelt het duo de meeste taken in eigen kring. Een gezamenlijke vriend produceert de benodigde achtergrondmuziek, de vriendin van Hulst verzorgt de kleding.

Hulst wijst op een presentatiebord. Ze hebben nu zeven scènes. Sinds de leesvoorstellingen is de show „bezig geweest in onze koppen”. Geregeld kwamen ze bij elkaar om verzamelde ideeën uit te werken. Op tafel liggen printjes van het script, maar dat is nog in bewerking, vertelt Hulst. Ook tijdens de try-outfase verwacht hij nog veel aanpassingen: „Van veel dingen moeten we op het podium gaan ervaren of het wel werkt.”

We hebben de look van PSV-trainer Peter Bosz overgenomenJim Deddes

Deddes en medeacteur Oscar Aerts komen aanrijden. Ze hebben net in de auto een filmpje opgenomen, vertelt Deddes. Hij is gekleed in een outfit die hij „het voetbalchique” noemt: strakke broek en gewatteerd, beige herenjack. „We hebben de look van PSV-trainer Peter Bosz overgenomen.”

Het filmpje zal in de voorstelling te zien zijn op een groot ledscherm, het enige decorstuk. Het maakt deel uit van een sketch rond personage Brian Rompoe, een voetballer die het topvoetbal in gestruikeld lijkt te zijn en nét niet het gebruikelijke voetbaljargon beheerst. Het filmpje geeft Deddes ondertussen tijd zich om te kleden tot een ander personage.

Het scherm sluit aan bij de sfeer van „een perfecte YouTube-avond maar dan live”, zoals Hulst hun theaterplan omschrijft. Hij vertelt over avonden uit zijn verleden waarop hij stoned was en associatief van het ene naar het andere YouTube-filmpje navigeerde. Zo moet De Joardy Show ook gaan worden: bij een concert wil je ook na een ballad een knalnummer. „Eerst dachten we na over een rode draad. Het was bevrijdend dat we dat loslieten en besloten acht tot tien topnummers te maken. Dan heb je gewoon een album.”

De term ‘rode draad’ spreekt hij uit met lichte weerzin. Als Deddes vertelt dat ze in deze voorstelling hun „artistieke ei” kwijt kunnen, wordt dat snel teruggetrokken: „Ik bedoel ei, zonder artistiek.”

De voorstelling moet vooral een leuke avond worden, maar „misschien” (aldus Deddes) of „stiekem” (Hulst) zeggen hun sketches ook wel wat over deze tijd. Wat ze vooral verbaast, is het „eindeloze en onbeschaamde narcisme dat tegenwoordig normaal is”, legt Deddes uit. „Het lef om in je bio op Instagram te schrijven dat je een entrepreneur bent. Nee, je hebt ooit één keer wat gedropshipt.”

De idioterie van dit soort gedrag willen ze laten zíén met hun sketches. Hulst: „Tegenwoordig zie je veel mensen online met een onverzadigbare drang naar erkenning van anderen. Dat verraadt een enorme zelfhaat, of in elk geval een gebrek aan eigenwaarde. Het is een heerlijke inspiratiebron voor ons werk.”

Woensdag 6 maartTheater de Omval in Diemen

Deddes, Hulst en Aerts staan buiten voor een korte pauze. Op het podium ruimen Jesse (technisch producent) en Armand (geluidsman) kabels op voor de doorloop van de voorstelling die straks zal plaatsvinden. Wannes (lichtontwerper) is bezig met kartonnen doos en schaar een tijdelijke „vuurwerkbom” te knutselen die wordt gebruikt in de voorstelling.

Ze hebben deze week een aantal scènes herschreven waarin het ledscherm te sterk aanwezig was. „De kracht van de show moet zitten in de teksten en het acteren van de jongens. Als dat scherm omver dondert moet het net zo leuk zijn.”

Kijk, daar komen de grote zakken coke voor de dj-scène, wijst Hulst naar een van de productiemedewerkers. „Eerst gebruikten we poedersuiker maar onze technicus Jesse zei: ‘Je moet bakpoeder hebben, want poedersuiker verneukt je neus.’”

Hulst roept naar de technici: „Gaan we nog een paar cues doen met de boys? Dan vraag ik of ze naar het podium komen.”

Na afloop vertelt Deddes dat hij zijn hart vasthoudt voor de eerste try-out morgen, maar wel veel zin heeft om voor het eerst publiek te zien. Straks thuis gaat hij „een oude film opzetten en dan keihard in slaap vallen.” „Heat of Eyes Wide Shut. Die heb ik al veertig keer gezien, maar daarmee kom ik even in een andere realiteit.”

Zaterdag 16 maartTheater Sneek

Vanavond is de vijfde try-out. Lopend door het centrum vertelt medespeler Aerts veel van de typetjes uit de voorstelling al lange tijd te kennen. „Die ontstonden bij Jim vaak gewoon als we aan het chillen waren.”

Na terugkeer van pizzeria Istanbul vertelt Hulst dat de voorstelling eergisteren in Den Helder niet zo goed ging. Ze hadden op de heenweg een nieuw einde bedacht met een „ziek duet”. „We gingen dat bij aankomst snel uitproberen, maar dat ging helemaal niet in zo’n korte tijd.” Deddes: „Het gevolg was een gespannen voorbereiding en tijdens de voorstelling werkte dat door: Oscar en ik keken en luisterden niet goed naar elkaar.”

De meeste scènes zijn goed en worden elke keer beter, zeggen ze. Er ontbreekt alleen nog „een knallend en sterk einde”. Een belangrijk criterium voor hun sketches is dat het iets onverwachts moet zijn, aldus Hulst.

Dat vinden ze niet hetzelfde als absurdistisch, zoals hun humor weleens genoemd wordt. Deddes vindt het label merkwaardig: „Elke gek heeft tegenwoordig een eigen documentaire op Videoland. Dat is gewoon een normale variant geworden van je op jezelf aftrekken terwijl je dat uitsmeert op je buik en het verkoopt met: ik heb een verhaal. En dan zouden wij absurdistisch zijn? We zijn niet op een David Lynch-achtige manier comedy aan het maken ofzo. We voeren voornamelijk types op die iedereen wel kent.”

Jim Deddes als een van de typetjes uit de voorstelling De Joardy Show.
Foto Bram Willems

Na afloop van de try-out is Deddes tevreden: „Oscar en ik zaten er lekker in en het publiek reageerde goed.” Even dacht hij dat de zaal ontruimd ging worden toen er iemand in oranje overall binnenkwam. Het bleek een laatkomer en één van de zo’n vijftig verklede studenten te zijn die in de zaal zaten.

Ook Hulst is blij. Wel zag hij dat de dj-scène anders moet: „In die tweede scène moeten we de thematiek van de voorstelling beter neerzetten. Dan gaat het vervolg ook meer als een geheel voelen.”

Alle scènes zitten in de hoek van interessantdoenerij op internet en in de media, legt hij uit. Een bezoeker vraagt aan Hulst waar zijn inspiratie vandaan komt. Hulst: „Een leven lang troep kijken op een scherm.”

Woensdag 27 maartTheater Heerenlogement in Beusichem

Bij de try-out van vanavond blijkt de tweede scène inderdaad rigoureus gewijzigd. De dj heeft nu een bijrol en in de hoofdrol figureert een content creator-achtige ondernemer die een „vernieuwend concept” voor een feest komt pitchen. In een komische sketch presenteert hij zich als een visionair en heeft hij de grootste praatjes, maar hij valt lelijk door de mand als het woord hdmi-kabel voor hem gespeld moet worden: „Begrijpen mijn technici dan waar ik het over heb?”

Hulst is er na afloop tevreden over. Ze hebben nog vier try-outs te gaan. „Jim en Oscar moeten nog wat meer rust nemen in de scènes, nu zie ik dat ze soms iets te hard moeten werken. Over twee weken op de première moet alles spatzuiver zijn.”

Zaterdag 6 aprilVideogesprek

Met nog een week tot de première is het duo blij. Gisteravond tijdens de try-out in Arnhem klapte het publiek voor het eerst gelijk na de eindscène. Hulst: „Dat is wat je wil. Het publiek moet voelen wat het einde van de voorstelling is en niet denken: misschien komt er nog wat.”

Door het ontbreken van een verhaallijn was een passend slot even zoeken geweest, vertelt Hulst: „We moesten tijdens de try-outs ervaren wat een lekker toetje was. Je maakt toch een menu. We bleken niet met een enorme aardbeientaart of dame blanche te moeten komen, maar met een goeie espresso.”

Deddes: „De show bestaat uit een gekke mix van leipe sketches. Daarom werkt het als slot toch goed om twee personages terug te laten komen uit het begin.”

Hulst: „Het was gisteren mooi om te zien dat mensen geïnvesteerd zijn in de personages. Ondanks alle ongein. Dat ze toch ontroerd kunnen raken door een lied van Jim in een jurk.”

Deddes en Hulst hebben „enorme wallen”, maar zijn blij hun fans in de ogen te kunnen kijken. Deddes: „Er komen zo veel lieve mensen op af: dat is toch waar we het voor doen.”