Jesse Plemons: een leading man met een bijrol-gezicht

Een Oscarnominatie in 2022, dit jaar de Gouden Palm in Cannes voor beste acteur. Wil Jesse Plemons nu ook nog een mooie jongen worden? Hij verloor ruim 20 kilo zonder dieetmedicijn Ozempic, bezweert hij. Als 36-jarige vader van twee jonge kinderen was de altijd wat mollige Plemons serieus dicht gegroeid.

Plemons is getrouwd met actrice Kirsten Dunst (42), die hij ontmoette op de set van het sterke tweede seizoen van tv-serie Fargo. Plemons speelde daar de slager en brave loebas Ed Blumquist, bijna fataal gekoeioneerd door Dunst als zijn neurotische, door zelfhulpclichés gedreven echtgenote Peggy. Een rol geknipt voor Plemons, in Hollywood uitgegroeid tot een veelgevraagd bijrolacteur.

Tegenwoordig tref je hem ook in dragende rollen, vooral in kunstzinnige films. Toch zie je Jesse Plemons niet snel als ‘leading man’, matinee-idool of actieheld. Hij heeft een ouderwets all-American babyface: ‘cornfed’, zoals dat heet. Hij is de liefdesbaby van Matt Damon en Ronald Koeman; Plemons’ huid oogt pokdalig en deegachtig, zijn kleine, diepliggende ogen staan iets te dicht op elkaar in een wat te groot gezicht, zijn kin steekt licht vooruit zodat zijn mond open lijkt te hangen. Niet het scherpste potlood in het etui, is je eerste indruk.

Yorgos Lanthimos

Een bijrolnaam met een bijrolgezicht; Jesse Plemons is geknipt als comic relief, bètaman of anders wel boeman. De ultieme bèta speelt hij onlangs als zachtaardige, verlegen rancher George Burbanks in Jane Campions The Power of the Dog: hij kijkt hulpeloos toe terwijl zijn kwaadaardige broer Phil zijn grote liefde Rose (Kirsten Dunst) zo vilein treitert dat ze naar de fles grijpt. Het leverde hem een Oscarnominatie voor beste bijrol op.

In Cannes won hij de prijs voor beste acteur voor Yorgos Lanthimos’ sadomasochistische drieluik Kinds of Kindness, deze week in de bios. Als Robert is hij de ultieme bèta die klakkeloos de dagelijkse, absurd gedetailleerde marsorders van zijn goeroe Raymond (Willem Dafoe) uitvoert. Tot een moment van opstandigheid hem vrij maakt, en hij tot extremen gaat om maar weer slaaf te mogen zijn. Dat Robert op zeker moment bevel krijgt om dikker te worden – „dunne mannen zijn belachelijk” – moet wel een insidergrapje van Lanthimos zijn. In de tweede episode van Kinds of Kindness is Plemons als Daniel boeman: kennelijk in de greep van het Capgras-syndroom denkt hij dat zijn vrouw iemand anders is. Ze moet haar devotie bewijzen door zijn sadistische opdrachten uit te voeren.

‘Sweet Dreams’ van de Eurythmics is de themasong van Lanthimos’ film: „Some of them want to abuse you / some of them want to be abused”. Als acteur is Jesse Plemons erg goed in zowel uitbuiten als uitgebuit worden. De Texaan was een succesvol kindacteur die als driejarige al optrad in een commercial en met zijn ouders frequent naar Los Angeles vloog voor audities. Zijn grote doorbraak was tv-serie Friday Night Lights (2006-2011), een critics darling met hartstochtelijke fans en matige kijkcijfers over een high school-footballteam in Texas. Plemons speelde Landry Clarke, de onhandige boezemvriend van quarterback Matt Saracen.

In Hollywood ontwikkelde hij zich in de jaren tien tot een veelgevraagde bijrol-bèta: bij Paul Thomas Anderson als zoon van de sekteleider in The Master, bij Spielberg (Bridge of Spies, The Post) en bij Scorsese als onbenullige handlanger in The Irishman. Scorsese gebruikte Plemons’ argeloze aura interessanter in Killers of the Flower Moon, waar iedereen ertoe neigt hem te onderschatten als agent van de FBI (dan nog BOI) die de seriemoord op Osage-indianen oplost.

Psychotische gangster

Als boeman maakte Plemons nog meer indruk. In Judas and the Black Messiah (2019) geeft hij als FBI-contact Roy Mitchell zijn zwarte undercoveragent Bill O’Neal de indruk dat ze vrienden zijn. Ook als kijker ga je dat bijna geloven: Mitchell speelt meesterlijk in op O’Neals behoefte erbij te horen, als zwarte man zijn loyaliteit te bewijzen. Tot O’Neal weigert mee te werken aan de moord op een charismatische Black Panther, en Plemons als een ratelslang in de dreig- en chanteer-modus springt: een verkillend moment. Net zo memorabel is zijn doodenge optreden als lid van een racistisch doodseskader in scifi-actiefilm Civil War die een groep journalisten – met alweer eega Kirsten Dunst – sadistisch terroriseert alvorens hij tot executie overgaat: een kleine creep op een machtstrip.

Misschien is Jesse Plemons wel op zijn best als hij tegelijk bèta- en boeman is. Zie ook de rol waarmee hij echt doorbrak: als psychotische gangster Todd Alquist in seizoen 5 (2012-2013) van Breaking Bad. Aanvankelijk lijkt Todd een sullige klusjesman voor zijn nare oom Jack, tot hij schokkend emotieloos – hij wuift eerst even vriendelijk – een kind doodschiet dat getuige is van een misdaad. Todd is gewetenloos, moordt zonder enige wroeging, maar beroept zich steeds op bevelen van anderen. Gevoelloos is hij niet, eerder een eenzame ziel die egocentrisch, zonder enige empathie of emotionele intelligentie, op zoek is naar vriendschap of liefde. Zo blijft Todd maar avances maken bij een chique dame die daar duidelijk niet van gediend is en probeert hij vriendschap te sluiten met Jesse Pinkman nadat hij hem opsloot, martelde en zijn vriendin voor zijn ogen doodschoot: „Ik wil graag dat je weet dat het niet persoonlijk is.” Gehoorzaam, behoeftig en levensgevaarlijk: Todd Alquist is een ijzingwekkend en authentiek personage. En Jesse Plemons bewijst als acteur keer op keer hoe verrassend veel bandbreedte er ligt tussen bèta en boeman.


Lees ook

een interview met regisseur Yorgos Lanthimos: ‘Ik heb altijd totale creatieve vrijheid gehad’

Emma Stone en Joe Alwyn in ‘Kinds of Kindness’ van Yorgos Lanthimos.