Jeff Bezos onder vuur na schrappen van stemadvies voor Harris in The Washington Post: ‘Een knieval voor Trump’

Bij twee grote Amerikaanse kranten is interne onrust uitgebroken nadat hun miljardair-eigenaars verhinderden dat hoofdredactionele commentaren steun uitspraken aan Kamala Harris als volgende Amerikaanse president. Amazon-oprichter en -grootaandeelhouder Jeff Bezos greep vrijdag bij ‘zijn’ The Washington Post in tegen een hoofdartikel dat klaar lag om dit weekeinde gepubliceerd te worden. Bij de Los Angeles Times was het eigenaar Patrick Soon-Shiong die een ‘endorsement’ van Harris eerder in de week tegenhield.

In de VS is het gebruikelijk dat kranten lezers een stemadvies geven over hun keuze in zowel de presidentsrace als bij verkiezingen op lokaal- of staatsniveau. De commentatoren van de Post deden dit sinds 1976 elke verkiezingscyclus, met uitzondering van 1988. Volgens berichtgeving van de krant zelf heeft Bezos besloten dat er een eind komt aan die traditie.

Bezos is ‘bang voor Trump’

De ingreep van de een-na-rijkste man ter wereld oogstte meteen veel kritiek. Robert Kagan, een van de meest gezichtsbepalende auteurs van de krant, stapte uit woede op. In een tv-interview met CNN stelde de editor-at-large (verslaggever in een vrije rol) dat Bezos overduidelijk een knieval maakt voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Bezos zou bevreesd zijn dat Trump volgende maand het Witte Huis herovert en dan wraak zal nemen op zijn zakenimperium. Kagan: „De Post vormt daar maar een kleine fractie van. Bezos geeft met dit besluit voorrang aan zijn andere zakelijke activiteiten. Dit is wat je krijgt als zakenreuzen de vrije pers opkopen.”

Toen Trump eerder president was, botsten hij en Bezos regelmatig. Zo spande Amazon in 2019 een rechtszaak aan, omdat het Pentagon het bedrijf onder druk van Trump zou hebben overgeslagen voor een miljardenorder. Het Amerikaanse persbureau AP meldde vrijdag dat uren na het besluit van de Post, leidinggevenden van Bezos’ ruimtevaartbedrijf belet kregen bij Trump. Dit Blue Origin gaat voor ruimtevaartagentschap NASA bemande reizen naar de maan verzorgen en hoopt op meer orders.

Opzeggingen

De eerste keer dat Trump gekozen werd, koos de Post ervoor de slagzin ‘Democracy dies in Darkness’ op te nemen onder haar koptitel. Aanvankelijk profiteerde de krant, zoals veel Amerikaanse dagbladen, van de toegenomen vraag naar nieuws in het Trump-tijdperk. Deze zogenoemde Trump bump ebde de afgelopen jaren echter weg en de krant schrijft door aanhoudend abonneeverlies al jaren rode cijfers.


Lees ook

Veelgeplaagde Washington Post verjaagt zijn beoogde Britse hoofdredacteur

De redactie van de Washington Post.

Om die neergaande trend te keren, stelde Bezos eind vorig jaar een Britse buitenstaander aan als hoofdredacteur. Deze Will Lewis, stuitte in zijn eerste jaar al op veel interne weerstand, en verdedigde de koerswijziging vrijdag in een noot aan de lezer. Onder dit stuk reageerden veel lezers woedend, waarbij meerderen zeiden hun abonnement op te zeggen. „WaPo gaat op zwart”, aldus een lezer verwijzend naar het motto van de krant. Anderen riepen lezers op hun Amazon-abonnement te annuleren.

Bij de LA Times trad de chef van de opiniepagina’s af uit protest tegen het schrappen van het hoofdartikel.