Je bent jong en je zit vast in de jeugdgevangenis

Na lang aandringen mocht Deborah van Dam fotograferen in de jeugdgevangenis. Maar de jongens mochten niet herkenbaar in beeld. Wat te doen?

Van Dam besloot ze verticaal te fotograferen. „Verticale foto’s hebben iets ingeslotens. Ik wilde dat mijn camera het benauwde van de gevangenis zou uitdrukken.”

Teylingereind, zo heet de justitiële jeugdinrichting in Sassenheim waar Van Dam haar werk deed. De staat sluit er zo’n 130 jongeren op, 12 tot zo’n 24 jaar oud. Ze kregen bijvoorbeeld een PIJ-maatregel aan de broek, Plaatsing in een inrichting voor jeugdigen – opsluiting en intensieve begeleiding voor minstens drie en maximaal zeven jaar.

Foto Deborah van Dam

PIJ krijg je alleen bij een misdrijf waar minstens vier jaar cel op staat, maar wat de jongens hadden misdaan, wilde Deborah van Dam niet weten. „Ik wilde de persoon zien, niet de misdadiger.”

Dat kostte weinig moeite, want ze was nog geen halfuur bezig in de woongroep van acht jongens waar ze daarna nog zes keer kwam – jongens van rond de zeventien – of er verzamelden zich „allemaal hoofdjes” rond het schermpje van haar camera om het resultaat te aanschouwen. Jeetje, dacht Van Dam, zelf één meter zestig kort: zie me hier nou staan tussen deze bomen van gasten, wanneer kom je nou zo dichtbij, sowieso bij vreemden, en deze jongens hebben best wat op hun geweten! Maar intussen zag ze dus alleen „die hoofdjes”, en hoorde ze de jongens roepen: ‘ik wil het zien, ik wil het zien!’ Van Dam: „Iemand had toen écht een foto van ons moeten maken.”

Foto’s: Deborah van Dam

De gangen zijn er kaal, de kleuren koel, het bestek van plastic. Alles is onpersoonlijk. Maar intussen leven daar jongens in de fase waarin je normaal gesproken opgroeit tot een eigen persoon. Die spanning, „tussen buitenwereld en binnenwereld”, zoals Van Dam het noemt, zocht ze op. Niks is aaibaar in Teylingereind, behalve dan de gefotografeerde nek van de jongen met het bruine T-shirt. Op de nek zie je de puistjes zitten. Maar rechts naast zijn nek: de muur en het hek.

Bellend met het vaste toestel langs de sobere muur, trappend in lucht op de luchtplaats, roepend door een tussenhek naar gevangenen van de buurgroep: deze jongens barsten bijna uit hun kader.

Foto Deborah van Dam


Foto’s: Deborah van Dam

Foto’s: Deborah van Dam