Javier Guzman trekt opnieuw geslaagde comedy uit een donkere levensperiode

In Laatste wissel vertelt cabaretier Javier Guzman (46) waarom hij twee jaar in bed heeft gelegen. „Als je slaapt dan ben je er even niet.” Depressies waren niet nieuw voor hem, „maar dit was wel een paar niveautjes erger dan anders.” Als hij zijn ogen dicht had, zag hij meer licht dan wanneer ze open waren.

In eerdere voorstellingen vertelde Javier Guzman al indringend over zware periodes in zijn leven, onder andere door (overwonnen) drank- en drugsverslavingen. Met Laatste wissel voegt hij een nieuw hoofdstuk toe aan zijn sterk autobiografische oeuvre. In het uitzichtloze dal waarin hij zich bevond, pakte hij ook de fles er maar weer bij, die eenmaal geleegd nog dienst kon doen als toilet. Na enige herhaling van die stappen, zette hij ook wel eens de verkeerde fles aan zijn mond.

Guzman is er een meester in om van tragische episodes uit zijn leven comedy te maken. In Laatste wissel laat hij hier daarvan opnieuw sterke staaltjes zien, bij voorbeeld als hij vertelt over de suïcidale gedachten die hij had. Hoe koop je bijvoorbeeld nonchalant een stuk touw? Hij komt er ook achter hoe je je leven met een attribuut uit de feestwinkel zou kunnen beëindigen. Maar ja, dan moet je „op je laatste dag op aarde naar een feestwinkel.”

Hartverscheurend én hilarisch

Guzman maakt depressie en zelfmoord niet tot een grappig onderwerp, maar wel tot iets waar om gelachen kan worden. Hij laat zien dat grappen maken over de dood geen destructief gedrag is, maar een geslaagde manier om een leven te verdragen waarin lichte of definitieve verdoving een uitweg kan lijken. Zo is het spannend, hartverscheurend en hilarisch tegelijk als Guzman verslag doet van een aantal lullige details tijdens een gesprek met de zelfmoordpreventie-lijn.

Maar het contrast tussen de meeslepende eerste helft en het tweede gedeelte van de voorstelling is helaas groot. Guzman kondigt aan het begin aan „harde grappen” te zullen maken „over woke, gender en feminisme”, maar lost die belofte helaas niet in: z’n observaties over deze onderwerpen niet zijn grappig noch interessant. Hij maakt aanstalten om het te hebben over de manier waaróp er gediscussieerd wordt „over woke”, maar blijft steeds dan in de aanloop steken. In verhalen over een ‘vrouwenhostel’ en mannen- en vrouwentoiletten staat het wel of niet hebben van een vagina/piemel centraal. Het lijkt wel of hij zijn best doet om het debat over identiteit op alle mogelijke manieren verkeerd te interpreteren. Een slimme of geestige ontleding van de discussie erover is het in elk geval niet.

Het maakt Laatste wissel een voorstelling met twee gezichten. De constante is Guzmans onmiskenbare komische talent, dat ook zichtbaar blijft in de zwakkere tweede helft. In spontane reacties op het publiek, sterke timing en leuk acteren blijven Guzmans natuurlijke podiumkwaliteiten herkenbaar. Daarom is het goed om aan het slot te horen dat Guzman ondanks hevige recente twijfel, toch heeft besloten dat hij nog niet is uitgespeeld.

Cabaretier Javier Guzman in Laatste wissel.
Foto Jessica Sam