Jan-Dirk Paarlberg, de witwasser van Holleeder, is de staat nog 15 miljoen euro verschuldigd

En weer is Jan-Dirk Paarlberg aangehouden. Of zoals het Openbaar Ministerie hem noemt: een 67-jarige man uit Maarssen. De voormalige zakenman staat nog voor 15 miljoen euro in het krijt bij de staat. Het OM mag hem een jaar gijzelen „om hem te bewegen een eerder opgelegde ontnemingsmaatregel volledig te betalen”. Van de 24 miljoen euro boete voor witwassen, heeft hij pas 9,5 miljoen betaald.

Paarlberg, Paarlberg… wie was dat ook alweer?

Jan-Dirk Take Paarlberg (1957), zoon van een Amsterdamse aardappelhandelaar, was bankier, succesvol investeerder, vastgoedhandelaar en bewoner van Ridderhofstad Bolenstein tot hij het kasteel in 2021 te koop zette en er zelf ‘antikraak’ bleef wonen. Trefwoorden: welgemanierd, statig, heer van stand (krijtstreep), liefhebber van kunst en sportauto’s. Maar hij werd bekend als handlanger van Willem Holleeder, witwasser van de miljoenen die de beroepscrimineel afperste van vastgoedbaron Willem Endstra, voordat die in 2004 geliquideerd werd. Een januskop, bij wie niets is wat het lijkt – zoals NRC ooit schreef. In 2014 werd hij definitief veroordeeld voor zijn witwaspraktijken. En in 2019 ook nog eens voor het geld dat hij daarmee had verdiend.

Tijdje niets van gehoord, toch?

Afgelopen jaar, in april, was hij ook weer even in beeld. Toen verkocht veilinghuis Sotheby’s veertig kunstwerken die de staat van hem had ontnomen, zoals dat heet. Picasso, Renoir, Appel – bij elkaar minstens 5 miljoen euro waard. Hij kreeg er buikpijn van, zei Paarlberg. Terwijl hij toch al het nodige achter de kiezen had. Die veroordelingen, de straffen – het berustte allemaal op misverstanden, hield hij vol. Paarlberg procedeerde tot aan de Hoge Raad. Maar zitten moest hij. Ook nadat zijn straf in 2016 even werd geschorst, vanwege zijn zeer hoge bloeddruk, moest hij toch weer de cel in. Hij was gesignaleerd bij een boekpresentatie van Barry Hay. Zo ‘detentieongeschikt’ was hij dus niet.

En dat hij nu is opgepakt? Ook een misverstand?

Even terug naar 2014. Paarlberg kreeg een celstraf van uiteindelijk vier jaar. Daarnaast liep een ‘ontnemingsprocedure’, die er in 2019 bij de Hoge Raad op uitdraaide dat Paarlberg ruim 24 miljoen euro aan de staat moest betalen: 17 miljoen voor het afgeperste geld van Endstra, de rest voor „de vruchten daarvan, het zogenaamde vervolgprofijt” en voor „voordeel uit heling”. Maar afgelopen augustus, ruim zes jaar na het oordeel van de Hoge Raad, bleek dat Paarlberg nog maar 9,5 miljoen had overgemaakt. Zelf beweert hij dat er niets meer over is van zijn vermogen. Tegelijk liet hij aan het FD afgelopen week weten dat hij met het OM tot een oplossing hoopt te komen – en dat hij bovendien helemaal niet gegijzeld is. Zoals gezegd, niets is wat het lijkt.

Maar hoe zit het nou?

Het is niet alsof het OM geen moeite heeft gedaan. „Alle zeer aanzienlijke inspanningen van het Centraal Justitieel Incassobureau hebben er vooralsnog niet toe geleid dat het verschuldigde bedrag is voldaan”, schreef het OM woensdag in een korte verklaring. Dat de voormalige multimiljonair nu alleen nog een schamel pensioentje heeft, zoals Paarlberg het doet voorkomen, wil er bij het OM niet in. De rechtbank in Amsterdam zei het eerder al: de veroordeelde is „niet onmachtig, maar onwillig” om te betalen. En een gijzeling kan helpen om de „patstelling”, zoals het OM het noemt, op te heffen.