Italië kreunt onder de hitte met urenlange stroomuitval, het land lijkt niet klaar voor een heel hete zomer

Begin juli, en in Rome klimt het kwik al vlot boven de veertig graden. De hitte die vorige week losbrak in Europa, en in het zuiden ook aanhoudt, heeft in Italië snel tot ernstige praktische hinder geleid. Onder meer in de stadscentra van Rome, Florence en Bergamo lag het elektriciteitsnet plat. De stroomuitval duurde in sommige wijken van Rome wel tot 28 uur, en behalve zonder stroom zaten sommige buurten ook urenlang zonder water, omdat de elektrische pomp niet langer kon worden bediend.

Geen stroom in huis betekent geen airconditioning, maar ook geen koelkast en vriezer. In de Noord-Italiaanse stad Bergamo raakten ettelijke bewoners geblokkeerd in de lift. De Italianen bereiden zich voor op nog meer stroomproblemen deze zomer. „Iedereen vraagt hetzelfde: zaklampen en powerbanks”, zegt de uitbaatster van een Chinese buurtwinkel in de wijk San Giovanni in Rome. De Italiaanse overheid raadt burgers ook aan zulke spullen te kopen en een noodpakket samen te stellen, om voorbereid te zijn op noodsituaties door extreem weer.

Want de oorzaak van de frequente elektriciteitsproblemen is er nog steeds: door een piek in elektriciteitsverbruik, vooral door airconditioningsystemen die urenlang draaien, warmen de kabels op. Door de hitte is ook het asfalt bloedheet, waardoor de kabels niet kunnen afkoelen en schade kunnen oplopen.

Volgens Alberto Berizzi, professor elektrische systemen voor energievoorziening aan de Polytechnische Universiteit van Milaan, zouden de energieleveranciers de oudste kabels moeten vervangen. „Maar op zo’n grote schaal is dat niet vanzelfsprekend. We spreken over miljoenen kilometers kabel”, zegt Berizzi tegen de krant La Stampa. „Bovendien zouden wij deze extra kosten op onze energierekening zien.”

Winkel in het centrum van Florence is gesloten vanwege stroomstoring.

FOTO Claudio Giovannini/EPA

Hete lucht zorgt voor spiegelingen op het wegdek op de Via della Conciliazione in Rome.

Foto Tiziana Fabi/AFP

Stroomgeneratoren

Een oplossing op korte termijn ligt niet voor de hand. In de getroffen wijken van Rome staan dagen later nog steeds grote vrachtwagens met stroomgeneratoren, onder meer gehuurd van de filmindustrie, om elektriciteit aan bewoners en winkels te leveren.

Voor de rest van de zomer gelden in zeker dertien Italiaanse regio’s speciale maatregelen om de hitte het hoofd te bieden. In principe mag er op de heetste dagen, tussen half één en vier uur, niet buiten worden gewerkt. Het gaat vooral om de landbouw- en bouwsector. Bedrijven kunnen voor de uren dat hun arbeiders het werk moeten neerleggen, een financiële compensatie vragen. Daarnaast wordt sterk aanbevolen om personeel van voldoende water en lichte werkkledij te voorzien.

Maar de ‘riders’, de koeriers van maaltijdleveranciers als Glovo en Deliveroo, werken tijdens de heetste uren haast in heel Italië (met uitzondering van noordelijk Piëmont, waar ook voor de riders een verbod geldt) wél gewoon door.

Niet werken tijdens de lunchuren zou betekenen dat ze die dag maar de helft verdienen. „Ik heb het geld te hard nodig”, zegt Mohammed Talha, uit Pakistan, die om half drie ’s middags en bij 42 graden Celsius bij een fastfoodrestaurant in Rome een bestelling ophaalt. Talha studeert psychologie aan een privé-universiteit in Rome en betaalt jaarlijks 4.000 euro studiegeld. Hij beschermt zich tegen de zon met een zwart petje en probeert genoeg water te drinken. „Zoals Glovo ons in een mail ook op het hart heeft gedrukt.”

Wegwerker pauzeert in Milaan. Foto Luca Bruno/AP

Stratenmaker werkt in de schaduw van een parasol op Piazza Mazzini in Rome. Foto Tiziana Fabi/AFP

Omstreden hittebonus

Het bezorgbedrijf belandde deze week in Italië in een polemiek, nadat het had aangekondigd een hittebonus te betalen aan koeriers die bij zeer hete temperaturen toch op pad gaan. De bonus zou slechts neerkomen op een paar cent extra per levering, en leidde tot hevige kritiek van de vakbond Cgil. De linkse vakbond verweet het bedrijf een gezondheidsrisico te willen omvormen tot een economische prikkel.

Glovo reageerde haastig dat de hittebonus als een compensatie was bedoeld. Elke koerier, aldus het bedrijf, krijgt de maximale vrijheid om te bepalen hoe en wanneer hij of zij werkt, ook in moeilijke weersomstandigheden. Maar omdat de storm niet ging liggen trok Glovo de hittebonus toch maar weer in.

Aswin sri kumar Kalava, een Glovo-koerier uit India, had toch al niet op de hittebonus gerekend. „Als ze het al van plan waren, hadden ze ons misschien op de middaguren iets meer gegeven, om het op de avonduren dan weer in te houden”, zegt hij met een flauwe glimlach. „Je moet inderdaad voor jezelf zorgen. Ik werk nu nog tweemaal vier uur per dag, tijdens de hete middaguren en ’s avonds, maar als het nog heter wordt, dan doe ik de middagshift niet meer”, zegt Kalava, badend in het zweet op zijn elektrische fiets bij een Romeins restaurant.

In het beste geval verdient hij met zijn bestellingen acht euro per uur, waarover hij nog 5 procent belasting betaalt. Dat is het middagtarief. „Maar ’s avonds zijn er veel meer riders op pad, en verdien ik maar 5 euro per uur.” Glovo heeft zijn koeriers laten weten dat er verdeelpunten zijn waar zij gratis waterflessen kunnen halen. Maar Kalava moet om zo’n verdeelpunt te bereiken eerst de metro nemen. „Ik vul mijn waterflessen wel aan de talrijke fonteintjes in Rome. Lekker makkelijk en ook gratis”, zegt de koerier, en hij springt weer op de fiets.

Jongen houdt zijn hoofd koel bij de Spaanse Trappen in Rome.

Foto ANTONIO DENTI/ reuters


Lees ook

Bekijk ook deze fotoserie over hitte in Europa

Een man gebruikt een paraplu tegen de zon aan de rivier de Garonne in Toulouse, Frankrijk.