Italiaanse antifasciste Ilaria Salis vrijgelaten uit Hongaars huisarrest

De Italiaanse antifasciste en lerares Ilaria Salis is na ruim een jaar gevangenschap in Hongarije vrijgelaten en teruggekeerd naar haar ouderlijk huis in het Noord-Italiaanse Monza. Dat melden internationale persbureaus zaterdag. Sinds mei zat ze haar straf uit in haar huis in Boedapest. Ze was na meerdere pogingen overgeplaatst en klaagde al lang over onder meer muizen en kakkerlakken in haar kleine cel.

Salis (39) wordt in Hongarije beschuldigd van het belagen van twee neonazi’s bij een jaarlijkse bijeenkomst van aanhangers van extreemrechts gedachtegoed in Boedapest. Als deelnemer van een antifascistische tegendemonstratie zou Salis geweld hebben gebruikt en de twee hebben verwond.

De linkse partij Alleanza Verdi e Sinistra (AVS) zette Salis op de lijst voor de Europese Verkiezingen, in de hoop dat ze in geval van haar winst een beroep zou kunnen doen op haar immuniteit als Parlementslid. Ze kreeg meer dan 170.000 voorkeursstemmen. „Een nachtmerrie is voorbij”, zei haar vader Roberto Salis tegen journalisten die haar in Monza opwachtten. De Hongaarse aanklager had om een gevangenisstraf van elf jaar gevraagd. Salis ontkent alle betrokkenheid.

Vooral nadat Salis in januari geboeid en vastgelegd aan een soort ketting de rechtszaal in Boedapest in werd geleid, werd haar gevangenschap een splijtzwam voor de Italiaanse politiek. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de boeien en ketting meteen excessief, maar een kritische reactie van premier Giorgia Meloni en vicepremier Matteo Salvini bleef uit. Zij zien de Hongaarse premier Viktor Orbán als een politieke bondgenoot.


Lees ook

Militante Italiaanse antifasciste in Hongaarse cel is een politieke splijtzwam voor regering-Meloni

Op 28 maart is Ilaria Salis opnieuw voor de rechter geleid in Boedapest. Andermaal was de Italiaanse geboeid en aan een ketting vastgemaakt.