Internationaal Theater Amsterdam start „een breed onderzoek naar de bedrijfscultuur” bij ITA. Het onderzoek zal worden gedaan door een externe en onafhankelijke partij, bureau Verinorm. Dat meldt het theatergezelschap dinsdag in een persbericht. Op advies van Verinorm houdt ITA een interne enquête onder het personeel.
Momenteel loopt er al een onderzoek naar de uitlatingen van actrice Hélène De Vos, die op sociale media meldde jarenlang „ernstig mentaal en fysiek misbruik” te hebben ondervonden. Volgens Marjan Olfers, directeur van Verinorm, bevindt dat onderzoek zich nu in een „eindstadium”. Er is volgens haar genoeg reden, mede vanwege twee eerdere interne onderzoeken uit 2021 en 2023, om „de cultuur en sociale veiligheid binnen ITA breder te onderzoeken”.
Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen hoe het staat met de sociale veiligheid binnen ITA. Er zal een schriftelijke anonieme enquête worden gehouden onder alle medewerkers, en er worden ITA-medewerkers geïnterviewd. Olfers: „Dat geeft mensen de mogelijkheid om ervaringen te delen in een vertrouwelijke omgeving. Samen met de medewerkers kijken we ook naar mogelijke oplossingen.”
Trainingen sociale veiligheid
Volgens ITA was de uitkomst van het onderzoek uit 2021 naar het werkklimaat op een specifieke afdeling vanwege signalen over een onveilige werkcultuur, dat er geen sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Wel werd „met een externe procesbegeleider in kaart gebracht hoe communicatie en dagelijkse aansturing beter konden verlopen”.
In 2023 wees een onderzoek door onafhankelijk extern onderzoeksbureau Z-I-N uit dat er sprake is geweest van „verbaal grensoverschrijdend gedrag” rondom een voorstelling van het ITA-ensemble in Adelaide, Australië in maart 2023. Volgens ITA zijn er „in het belang van de sociale veiligheid op de werkvloer van cast en crew indertijd maatregelen getroffen”.
De resultaten van het onderzoeksrapport zijn besproken met de betrokkenen en „er zijn passende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen”. Over genomen maatregelen doet ITA „omwille van de privacy van de betrokkenen geen uitspraken”.
Het gezelschap stelt dat er de afgelopen jaren „diverse maatregelen zijn genomen om de sociale veiligheid op de werkvloer te vergroten. Er is een regeling ongewenste omgangsvormen gekomen. Een externe vertrouwenspersoon is aangesteld, evenals een intimiteitscoördinator voor het ensemble.”
Verder is er „een focusgroep veilige werkvloer van start gegaan waaraan medewerkers, OR-leden en managementteam deelnemen. Doorlopend krijgen medewerkers trainingen op het gebied van sociale veiligheid, diversiteit en inclusie.”
Met ingang van dit seizoen is er nog meer veranderd om de sociale veiligheid te waarborgen. „Zo wordt er door de acteurs per voorstelling een chef d’acteur gekozen, bij wie andere acteurs zich kunnen melden als er op de vloer sprake is van onveilige situaties.”
Het gezelschap benadrukt opnieuw dat het „elke vorm van grensoverschrijdend gedrag volstrekt onaanvaardbaar” acht. En: „Alle meldingen worden buitengewoon serieus genomen en opgevolgd.”
Leeslijst