Israël en Hezbollah zinspelen beide op grotere oorlog

Bluffen beide kanten of koersen Israël en Hezbollah echt af op een grotere oorlog, waarin ook andere delen van het Midden-Oosten kunnen worden meegesleept? Vaststaat dat de beschietingen die beiden al sinds oktober vorig jaar op elkaar uitvoeren de laatste dagen aanzienlijk zijn toegenomen. Hezbollah voerde zijn aanvallen op nadat Israël vorige week een hoge Hezbollah-commandant had gedood bij een luchtaanval. Daarop antwoordde ook Israël met nieuwe bombardementen.

Dinsdag lieten de Israëlische strijdkrachten bovendien weten dat „operationele plannen voor een offensief in Libanon” waren goedgekeurd. Dat wil overigens nog niet zeggen dat zo’n offensief er daadwerkelijk komt. In Israël woedt al maanden een discussie of Israël er verstandig aan zou doen om gewapenderhand een einde te maken aan de bedreiging die het zwaar bewapende Hezbollah, een nauwe bondgenoot van Iran, aan zijn noordgrens vormt.

Hezbollah gaf eveneens op dinsdag een video vrij met door drones gemaakte opnames van potentiële doelwitten in de Noord-Israëlische stad Haifa, zoals havengebieden maar ook woonwijken. Het was niet direct duidelijk van wanneer de opnames dateerden. De burgemeester van Haifa, Yona Yahav, sprak niettemin van „psychologische terreur” en eiste een solide verdedigingsplan van de regering voor zijn stad.

Zware klappen

„We komen dicht bij het moment van een besluit over een verandering in de spelregels tegen Hezbollah en Libanon”, verklaarde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, op X, het voormalige Twitter. „In een echte oorlog zal Hezbollah worden verwoest en zal Libanon zware klappen oplopen.”

Analisten wijzen erop dat het een groot waagstuk zou zijn voor Israël om een omvangrijk tweede front te openen. Hezbollah beschikt over veel meer manschappen en een veel groter arsenaal aan raketten dan Hamas. Ook het veel kleinere Hamas heeft Israël na acht maanden vechten nog niet definitief weten te verslaan.

Analisten wijzen erop dat het een groot waagstuk zou zijn voor Israël om een omvangrijk tweede front te openen

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zou woensdag op zijn beurt een toespraak voor de televisie houden over de steeds verder oplopende spanningen met Israël. Hezbollah voert sinds de aanval van Hamas op 7 oktober op het zuiden van Israël beschietingen uit op doelen in Noord-Israël uit solidariteit met de Palestijnen. Tot dusverre hebben Hezbollah en Israël echter een scherpe escalatie weten te voorkomen. Ook Iran, de beschermheer van Hezbollah, lijkt niet uit op een grotere confrontatie. Op hun beurt proberen ook de Verenigde Staten af te houden van verdere escalatie.

President Joe Biden besloot zijn speciale gezant, Amos Hochstein, deze week naar Libanon te sturen om te bemiddelen. „We hebben de laatste weken een escalatie gezien”, stelde Hochstein dinsdag. „En wat president Biden wil doen is een verdere escalatie naar een grotere oorlog vermijden.”

Brand aan de Israëlische kant van de grens na een aanval van Hezbollah.
Foto Gil Eliyahu/Reuters

Ook een woordvoerder van het Pentagon zei dat de Verenigde Staten niet willen dat het conflict tussen Hezbollah en Israël zich verder uitbreidt. Frankrijk probeert de gemoederen aan beide zijden eveneens te kalmeren.

De Amerikaans-Israëlische betrekkingen lijken intussen steeds stroever te worden als gevolg van de Gaza-oorlog en de spanningen tussen Israël en Hezbollah. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu publiceerde dinsdag een video waarin hij het „onvoorstelbaar” noemt dat de VS niet alle wapens willen leveren die Israël zegt nodig te hebben om Hamas in de Gazastrook te verslaan.

Ontheemde burgers

De VS hadden onlangs de leverantie van een reeks zeer zware bommen, waarmee eerder veel burgers in de Gazastrook waren gedood, tot nader order uitgesteld. De Amerikanen wilden voorkomen dat Israël die zou inzetten in een offensief bij de zuidelijke plaats Rafah, waar zich op dat moment nog honderdduizenden ontheemde burgers bevonden. Netanyahu zei in zijn video te hebben begrepen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat die bommen alsnog zouden worden geleverd.

Washington reageerde zeer geprikkeld op de kritiek van Netanyahu. Het zegde meteen overleg met een hoge Israëlische regeringsdelegatie over Iran af, terwijl sommige deelnemers daaraan al in het vliegtuig zaten. Ook meldde The Wall Street Journal dinsdag dat de regering-Biden de levering van vijftig F-15 gevechtsvliegtuigen aan Israël tot nader order uitstelt. Dit betekent volgens Amerikaanse woordvoerders niet dat Israël deze vliegtuigen uiteindelijk niet zal krijgen.


Lees ook

Aan beide kanten van de grens zijn de zorgen over de oorlog groot

Farah (11) in het weeshuis van Tebnine.