Israël bombardeert grensovergang tussen Syrië en Libanon waarover honderdduizenden mensen vluchten

Het Rode Kruis heeft vrijdag giro 716 geopend voor hulp aan mensen in het Midden-Oosten, heeft de hulporganisatie bekendgemaakt. Het geld dat binnenkomt via het gironummer is bedoeld voor mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Libanon, Israël, Syrië, en de omliggende landen in het Midden-Oosten, aldus het Rode Kruis.

Het is niet de eerste keer dat de organisatie geld inzamelt sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak op 7 oktober vorig jaar. Eerder ging dat geld naar mensen op de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Israël. Doordat de oorlog zich de afgelopen weken heeft uitgebreid naar Libanon is inmiddels ook daar de behoefte aan hulp groot, aldus directeur van het Rode Kruis Harm Goossens. De verdere uitbreiding heeft bovendien nieuwe vluchtelingenstromen in gang gebracht naar omliggende landen. Miljoenen mensen vluchtten de laatste tien dagen al naar Syrië.

Ambulances van de Libanese tak van de hulporganisatie rijden „tienduizenden kilometers per dag” om gewonden te vervoeren. Libanezen zijn opgeroepen om bloed te doneren om daarmee levens van landgenoten te kunnen redden. Maar ook in Gaza is de situatie „schrijnend”, aldus het Rode Kruis. Daar sterven dagelijks tientallen mensen door de oorlog, onder wie vrouwen en kinderen, en is het onverminderd lastig om hulp het gebied in te krijgen door de al maanden gesloten grens bij Rafah.

Volgens Goossens zijn „de tientallen vrachtwagens per dag” die het gebied binnenkomen niet genoeg om de meer dan twee miljoen Gazanen te voorzien van voedsel en medicijnen. „En met de dalende temperaturen is toegang tot humanitaire hulp nog crucialer.”

Een Libanese vrouw doneert bloed dat gebruikt kan worden voor de hulp aan mensen die gewond raakten door geëxplodeerde piepers in september.
Foto Mohammed Zaatari/AP