Israël wil na de oorlog met Hamas zelf de controle behouden over de veiligheid in de Gazastrook. Ook wil het een bufferzone langs de grens met Israël aanleggen, waarvoor nu al allerlei gebouwen uit de weg worden geruimd. Bovendien wil het omwille van de veiligheid militairen stationeren langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte, wat tot frictie met Egypte zou kunnen leiden.
Dit blijkt uit een document dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdagavond met zijn oorlogskabinet heeft besproken en waarvan details vrijdag in de openbaarheid kwamen. Tot dusverre had de regering zich op de vlakte gehouden omtrent de toekomst van de Gazastrook wanneer de wapens eenmaal zouden zwijgen. Alleen minister Yoav Gallant (Defensie, Likud) had begin vorige maand een plan gepresenteerd met vage contouren van de toekomstige situatie.
Israël wil tot elke prijs een herhaling voorkomen van het bloedbad dat Hamas op 7 oktober vorig jaar aanrichtte in Zuid-Israël. Het zet daarom ook zijn offensief tegen Hamas op volle kracht voort. Bij Israëlische acties kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle van Hamas staat, in de nacht van donderdag op vrijdag 110 Palestijnen om het leven. Het totale dodental staat nu op 29.514.
Slechts een paar pagina’s
Opvallend in het nieuwe document, dat slechts een paar pagina’s telt, is verder dat daarin geen melding wordt gemaakt van de Palestijnse Autoriteit. Terwijl onder meer de Verenigde Staten graag zouden zien dat die instantie het bestuur in de Gazastrook overneemt, rept het document slechts van het uitbesteden van het civiele bestuur aan lokale vertegenwoordigers met bestuurlijke ervaring „die niet zijn geaffilieerd met terroristische staten of groeperingen en niet financieel door hen worden gesteund”.
Lees ook
Ook het geduld van Israëls grootste bondgenoten raakt op
Gevoelig moment
De VS – Israëls machtigste bondgenoot, die wel een Palestijnse staat nastreeft – hebben nog niet op het document gereageerd. Het komt evenwel op een gevoelig moment. De Amerikaanse Midden-Oostengezant, Brett McGurk, is donderdag in Israël gearriveerd om de mogelijkheden van een bestand met de regering te bespreken. Tegelijk zouden er dit weekeinde in Parijs besprekingen worden gehouden over een mogelijk staakt-het-vuren tussen vertegenwoordigers van Israël, de VS, Egypte en Qatar. In ruil voor een bestand zou Hamas de overblijvende gijzelaars moeten vrijlaten, terwijl Israël Palestijnen uit Israëlische gevangenissen zou moeten laten gaan.
Ook wil Israël blijkens het plan van Netanyahu UNRWA, de belangrijkste hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, niet alleen ontmantelen in de Gazastrook, maar ook op de Westelijke Jordaanoever en in omringende landen. Israël koestert al jaren grieven tegen deze VN-organisatie, die zich niet neutraal genoeg zou opstellen. Onlangs beschuldigde Israël twaalf UNRWA-medewerkers ervan te hebben meegewerkt aan het bloedbad van 7 oktober. Bewijzen hiervan zijn echter niet openbaar gemaakt. Wel schortten de VS, Nederland en andere landen vervolgens hierom hun financiële steun aan UNRWA op.
Lees ook
‘Tweestatenoplossing kan alleen zonder Israëlische bezetting’