Na een gevechtspauze van een week zijn de beelden van radeloze, huilende Palestijnen en van rijen in zakken gehulde lijken van slachtoffers van bombardementen terug. Vrijdagochtend hervatte het Israëlische leger zijn offensief in de Gazastrook, volgens Israël omdat Hamas zich niet aan eerdere afspraken over de vrijlating van gijzelaars had gehouden. Van zijn kant vuurde Hamas ook weer raketten af op doelen in Israël.
Tegen het einde van de middag waren er volgens de Palestijnse autoriteiten alweer 109 doden gevallen. De weinige overgebleven en toch al zwaar overbelaste ziekenhuizen konden de nieuwe toevoer van gewonden niet aan. „Ziekenhuizen in heel Gaza missen voorraden van basisgeneesmiddelen, personeel en brandstof om primaire zorg te verlenen op de benodigde schaal en al helemaal om urgente gevallen te behandelen”, had VN-secretaris-generaal Antonio Guterres donderdag nog gewaarschuwd.
Lees ook
Schuilend voor bommen tekenen Gazaanse kinderen oorlogsscènes
Israël legde de oproep om de wapens voor langere tijd te laten rusten van Guterres en veel anderen, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, naast zich neer. Maar de Israëlische strijdkrachten stelden dat Hamas donderdag niet de beloofde tien gijzelaars had vrijgelaten. Dat waren er slechts acht. Wel had Hamas aangeboden de lijken van een vrouw en haar twee kinderen aan Israël te overhandigen.
Vergeefse inspanningen
In de nacht van donderdag op vrijdag probeerden de bemiddelaars Qatar en Egypte nog om Israël en Hamas tot een nieuwe verlenging te bewegen van het bestand met de daarbij afgesproken ruil van gijzelaars voor Palestijnse gevangenen. Maar die inspanningen bleken vergeefs. Niet bevorderlijk voor het wederzijdse klimaat was ook een aanslag door Hamasleden donderdagmorgen op een busstation in Jeruzalem, waarbij vier burgers en de daders omkwamen.
De regering van premier Netanyahu voelde hoe dan ook niet voor een permanente wapenstilstand. En ook het Israëlische leger treuzelde liever niet te lang met voortzetting van het offensief tegen Hamas uit vrees dat de beweging zich dan beter kon hergroeperen. Aan Hamas-zijde speelde mee dat ze voor de vrijlating van hun overgebleven gijzelaars – nu overwegend volwassen mannen en deels ook militairen – meer concessies van Israël verwachten. Israël voelt daar vooralsnog niet voor.
Tijdens het bestand, dat met steeds kortere tussenpozen twee keer werd verlengd, werden in totaal ruim honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor vrijlating van 210 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen en toelating van meer dringend noodzakelijke humanitaire hulp tot de Gazastrook. Volgens Israël bevinden zich nu nog 137 gijzelaars in handen van Hamas. Van hen hebben er 126 de Israëlische nationaliteit en zijn er elf buitenlanders. Onder de overgebleven gijzelaars zijn volgens Israël nog twintig vrouwen en twee kinderen, al stelt Hamas dat een van de vrouwen en de twee kinderen zijn gedood bij een Israëlisch bombardement.
Pamfletten
De Israëlische strijdkrachten strooiden vanmorgen boven de zuidelijke stad Khan Younis pamfletten uit waarin de bevolking werd opgeroepen naar Rafah, dichtbij de grens met Egypte, te vertrekken. Naar verwachting zal Israël zijn grondoffensief binnenkort naar de zuidelijke helft van de Gazastrook uitbreiden. Daar verblijven naast de eigenlijke bewoners inmiddels honderdduizenden vluchtelingen uit het noorden. Ook nu al hebben die vaak de grootste moeite om te overleven bij gebrek aan voedsel, drinkwater en huisvesting. Velen van hen zouden kunnen omkomen als er ook daar hevige gevechten zouden uitbreken.
Lees ook
Wat de gijzelaars van Hamas moesten doorstaan: ‘Het ergst was de psychische druk’
Juist daarom riep de Amerikaanse minister Blinken donderdag bij een bezoek aan Israël de regering nadrukkelijk op al het mogelijke te doen om de veiligheid van de burgers te garanderen alvorens een nieuwe gevechtsronde te beginnen. In reactie daarop publiceerde Israël vrijdag kaarten waarop staat aangegeven waar burgers een (relatief) veilig heenkomen kunnen zoeken.
De oorlog brak op 7 oktober uit, toen strijders van Hamas vanuit de Gazastrook Zuid-Israël binnendrongen en zo’n 1.200 mensen doodden. Israël besloot daarop Hamas voorgoed uit de weg te ruimen om een herhaling van zulke bloedbaden uit te sluiten. Na hevige bombardementen viel het de Gazastrook met grondtroepen binnen. Aan Palestijnse kant zijn er tot dusverre bijna 15.000 mensen om het leven gekomen, onder wie zo’n 6.000 kinderen.
Hoewel het leger van Israël inmiddels het grootste deel van de noordelijke helft van Israël onder controle heeft, werd er ook daar vanochtend nog gevochten. Bronnen vertelden het Britse dagblad Financial Times dat het nog wel een maand kon duren voor de operaties daar zouden zijn afgerond. De strijd in de zuidelijke helft zou zich volgens deze bronnen nog tot diep in 2024 kunnen voortzetten. Veel Palestijnen vrezen dat Israël op den duur alle Palestijnen uit de Gazastrook zal proberen te verdrijven, over de grens met Egypte, al heeft dat land al gezegd dat in geen geval te zullen accepteren.
In Israël zelf is intussen met verbijstering gereageerd op het nieuws dat een van de doden bij de aanslag in Jeruzalem van donderdag een 38-jarige man was die juist te hulp schoot en een van de aanvallers had neergeschoten. Een militair zag de man, Yuval Doron Kastelman, kennelijk aan voor een terrorist en schoot hem in de buik, ook al liet hij direct zijn wapen op de grond vallen, toen hij daartoe werd gesommeerd door een van de Israëlische militairen die ingrepen nadat de Palestijnse daders drie willekeurige mensen hadden gedood. Kastelman had een wapenvergunning. Het snel stijgende aantal wapenvergunningen in Israël voedt de vrees dat zulke fatale vergissingen zich vaker kunnen voordoen.