Israël begint ‘gerichte aanvalsoperatie’ tegen Hamas in Al Shifa-ziekenhuis in Gaza

Israël begint ‘gerichte aanvalsoperatie’ tegen Hamas in Al Shifa-ziekenhuis in Gaza

Het Israëlische leger is in de nacht van dinsdag op woensdag begonnen met „een gerichte aanvalsoperatie” tegen Hamas in het Al Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook. Dat meldt het leger in een bericht op X, het voormalige Twitter.

„Gebaseerd op informatie van de inlichtingendiensten en een operationele noodzaak voeren de IDF-troepen een precieze en gerichte operatie uit tegen Hamas in een specifiek gebied van het Shifa-ziekenhuis”, zo staat het in het bericht.

De Verenigde Naties schatten dat zeker 2.300 patiënten, personeelsleden en ontheemde burgers vastzitten in het ziekenhuis, die niet kunnen ontsnappen door de hevige gevechten. De directeur van het Al Shifa-ziekenhuis zei dinsdag dat er minstens 179 lichamen zijn begraven in een massagraf bij het ziekenhuis, onder wie zeven te vroeg geboren baby’s die niet meer in leven konden worden gehouden door stroomuitval.

Het Israëlische leger schrijft op X de afgelopen weken keer op keer gewaarschuwd te hebben dat het Al Shifa-ziekenhuis de onder internationale wetgeving beschermde status verliest als Hamas er militair gebruik van blijft maken en benadrukt daarbij in oorlog te zijn met Hamas en niet met de burgers in Gaza. „De IDF-strijdkrachten bestaan uit medische teams en Arabischsprekenden, die een specifieke training hebben gevolgd om zich voor te bereiden op deze complexe en gevoelige omgeving, met de bedoeling dat er geen schade wordt toegebracht aan de burgers.”

Het Amerikaanse Witte Huis liet dinsdag op basis van informatie van de eigen inlichtingendiensten weten dat zich onder het Al Shifa-ziekenhuis inderdaad een commandopost van Hamas zou bevinden en noemt dat een oorlogsmisdaad.

Training van Israëlische militairen in Bat Yam Foto Neil Hall / EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en alles wat daarmee te maken heeft. Ons liveblog van dinsdag vind je hier.