‘Isolatie van oudste zoon Taghi in de EBI is onmenselijk’

De advocaten van Faissal Taghi zijn een juridische procedure gestart over de detentie van hun cliënt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi, zit sinds zijn overlevering uit Dubai eind juli in volledige isolatie. Hij ontvangt geen bezoek en kan niet bellen met familie of vrienden.

In een persbericht melden zijn advocaten dat Faissal Taghi geen strafblad heeft en niet wordt verdacht van levensdelicten. „In Dubai heeft hij voor zijn uitlevering gedetineerd gezeten op een speciale jeugdafdeling.”

Zijn advocaten menen dat de verdenking tegen Taghi geen totale isolatie rechtvaardigt en menen dat er sprake is van „foltering” zoals omschreven in het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens. Zijn plaatsing in totale afzondering in de EBI is „onmenselijk en buitenproportioneel”. Zijn advocaten melden dat de juridische procedures tegen plaatsing in de EBI indien nodig tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zullen worden uitgevochten.

Speciaal gebouwde cel

Om de totale isolatie van Faissal Taghi mogelijk te maken is hij volgens zijn advocaten in een cel geplaatst die enkele jaren terug speciaal is gebouwd voor zijn vader. Ridouan Taghi is inmiddels overplaatst naar een celblok binnen de EBI waar hij een gezamenlijke ruimte deelt met medeverdachte Saïd Razzouki en Willem Holleeder.

Dat is opvallend omdat Taghi en Razzouki de hoofdverdachten zijn in de strafzaak Marengo, die op dit moment loopt in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Taghi en Razzouki zijn volgens het OM verantwoordelijk voor een serie moorden tussen 2015 en 2017. Sindsdien zijn de twee gebrouilleerd geraakt, valt af te leiden uit berichtenverkeer tussen de twee mannen.