Islamoloog Tariq Ramadan in beroep alsnog veroordeeld voor verkrachting, drie jaar cel

De Zwitsers-Egyptische islamoloog Tariq Ramadan is dinsdag in beroep alsnog schuldig bevonden aan verkrachting en seksueel misbruik. Een Zwitserse rechtbank legde de 62-jarige man een celstraf van drie jaar op, waarvan twee voorwaardelijk. Dat melden Zwitserse media. Vorig jaar sprak een lagere rechtbank in Genève hem nog vrij wegens ,,gebrek aan materieel bewijs”.

De islamdeskundige is de afgelopen jaren door meerdere vrouwen beschuldigd van verkrachting en andere misdrijven, maar de zaak waarin dinsdag uitspraak werd gedaan was door slechts één vrouw aangespannen – die R.A.D. of Brigitte wordt genoemd. Zij stelt dat Ramadan haar in oktober 2008 in een hotelkamer in Genève sloeg, uitschold en meermaals oraal verkrachtte. Ze was bekeerd tot de islam en bewonderaar van de wetenschapper.

Ramadan zegt onschuldig te zijn aan deze en de andere aantijgingen. Hij zegt dat de vrouw op eigen initiatief naar de hotelkamer kwam en dat er op enkele „strelingen met wederzijdse instemming” na geen sprake zou zijn geweest van andere intimiteiten. Hij zou seks met haar hebben afgewezen. „Haar pijn is dat ik haar heb afgewezen. Haar wraak is om mij naar beneden te halen”, zei hij vorig jaar in de rechtszaal.

Het strafhof dat de beroepszaak dinsdag behandelde was het niet eens met de eerdere vrijspraak. Volgens de rechtbank was er genoeg bewijs om aan te tonen dat de verkrachting had plaatsgevonden. Ook zou Ramadan tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. De islamoloog kan nog in cassatie gaan.

In Nederland gewerkt

Tariq Ramadan gaf jarenlang les aan de Universiteit van Oxford. Van 2006 tot en met 2009 was hij hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast werkte hij als integratieadviseur bij de gemeente Rotterdam. Die stad zette de samenwerking stop toen bleek dat Ramadan een televisieprogramma had gemaakt voor PressTV, een tv-zender die gefinancierd werd door het Iraanse regime.

Het bleek het begin van de val van de eens zo gerenommeerde islamoloog, die lange tijd als bruggenbouwer gold. Veel critici beschuldigden hem ervan in het openbaar progressieve standpunten uit te dragen, terwijl hij privé conservatieve, intolerante en homofobe ideeën zou bezigen. De Franse feministische journalist Caroline Fourest noemde hem eerder een „islamist die in oorlog is met de moderne westerse wereld”. Ramadan is de kleinzoon van Hasan al-Banna, de oprichter van de Moslimbroederschap.


Lees ook

De val van islamtheoloog Tariq Ramadan

Tariq Ramadan wordt beschuldigd van verkrachting door een ex-salafiste en een anonieme vrouw. De Zwitser zit sinds vorige week vast.

Beschuldigingen van seksueel misbruik

Later volgde een reeks beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van de wetenschapper. In oktober 2017 zei de Franse schrijfster Henda Ayari in 2012 door Ramadan te zijn verkracht. Hierna zeiden meerdere Franse vrouwen als minderjarige door hem seksueel te zijn misbruikt. Tijdens het onderzoek zat Ramadan, die al deze beschuldigingen ontkent, tien maanden in de cel.

Tariq Ramadan en zijn medestanders stellen dat alle beschuldigingen onderdeel zijn van een islamofoob en racistisch complot, bedoeld om hem de mond te snoeren. Hij heeft in het verleden gedreigd de vrouwen te zullen aanklagen voor laster. Voor zover bekend heeft hij dat (nog) niet daadwerkelijk gedaan.