Is ‘Longlegs’ de engste film ooit? Dat valt wel mee (of tegen)

De religieus opgevoede FBI-agente Lee Harker (Maika Monroe) corrigeert haar baas als hij praat over de Openbaringen uit het Nieuwe Testament. Zij weet dat het Openbaring is, enkelvoud. Het boek, ook bekend als de Apocalyps, is een boodschap aan de toeschouwer: hij/zij moet het in de satanische hoek zoeken. Een andere scène toonde al het belang van de cijfers 666, het getal van het beest. Wie of wat dat beest is, blijft in Longlegs lang onduidelijk – al zullen oplettende kijkers de puzzel vrij snel leggen.

De film van Osgood Perkins, zoon van Psycho-acteur Anthony Perkins, veroorzaakte in Amerika een hype. Het zou de engste film ooit zijn, dat blijkt wel mee (of tegen) te vallen. De film voert bekende elementen uit het horrorgenre op: de seriemoordenaar die gecodeerde boodschappen achterlaat, een al dan niet bezeten porseleinen pop en een net beginnende FBI-agente die een vreemde verstandhouding heeft met de seriemoordenaar.

Longlegs speelt zich af in 1993 en 1973. Scènes in de jaren zeventig zijn gefilmd in een bijna vierkant beeldformaat. De muziek van de jong gestorven glamrocker Marc Bolan van de band T. Rex speelt een belangrijke rol. Popfanaten zullen de poster van Bolan herkennen in de kamer van de seriemoordenaar Longlegs. Hij wordt gespeeld door Nicolas Cage, die zelf ook op een verlopen glamrocker lijkt, meer verraden zou zonde zijn. Hoewel Longlegs nooit op de plaats van de misdaad is, lijkt hij al decennia verantwoordelijk voor de moord op hele gezinnen. Hoe kan dat?

Perkins bouwt zijn film via beklemmende scènes rustig op, met weidse shots, trage camerabewegingen en een iets te nadrukkelijk aanwezig sound design. Dat Monroe haar personage weinig expressief speelt, heeft een narratieve functie, maar het staat meeleven in de weg. Een ander personage heeft het over ‘nasty stuff’, daar zit de film vol mee. Of je die momenten als doodeng, verrassend of cliché ervaart – zoals het plotseling opengaan van de ogen van een pop – zal meespelen in het oordeel over Longlegs. Evenals de tolerantie voor wéér een maffe rol van Cage.