Is een Poetinvriendelijke anti-interventionist een rare keus als spionnenbaas? Niet voor Trump

Tulsi Gabbard moet de nieuwe directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten worden, zo kondigde aanstaand president Donald Trump donderdag aan. Gabbard, een reservist, ex-Democraat en voormalig afgevaardigde voor Hawaii in het Congres, zal onder meer toezicht houden op de CIA, FBI en NSA. „Een keuze linksaf en de brug af”, reageerde een verbaasde anonieme oud-inlichtingenfunctionaris tegenover de politieke nieuwswebsite Politico.

Gabbard heeft geen ervaring in de spionnenwereld. In plaats daarvan bekommert de politica zich al jaren om het Amerikaanse militaire buitenlandbeleid. Kritiek op Amerikaans interventionisme in het buitenland is haar stokpaardje, vooral als het om Rusland gaat. Ze doet regelmatig uitspraken – sinds 2022 als terugkerende gast bij Fox News – die slecht vallen bij zowel Democraten als Republikeinen. Zo zei ze dat Rusland Oekraïne niet zou zijn binnengevallen als de NAVO Oekraïnes deelname aan het militaire verband zou hebben uitgesloten.

Gabbard zegt dat ze haar scepsis over het Amerikaanse interventionisme dankt aan haar tijd als militair. Ze was luitenant-kolonel in de Hawaii Army National Guard en werd uitgezonden naar Irak en Koeweit.

Haar uitspraken doen vooral denken aan die van Russische en Chinese staatsmedia: zo herhaalde ze op sociale media de ongegronde bewering dat de VS „geheime bio-laboratoria” in Oekraïne zouden hebben gefinancierd. Het Amerikaanse magazine The Atlantic noemt Gabbard vanwege dit soort beweringen een „Poetin-apologist” en haar nominatie een risico voor de nationale veiligheid.

Tulsi Gabbard (midden) en Donald Trump tijdens een campagne-evenement in Georgia.

Foto Carlos Barria/Reuters

In haar rol als Congres-afgevaardigde sprak ze in 2017 met de Syrische dictator Bashar Assad, ondanks de verbroken diplomatieke banden tussen Syrië en de Verenigde Staten. Niet de VS maar de „Syrische bevolking” moet „zelf zijn toekomst bepalen”, zei ze na het gesprek – al had Assad een aantal jaar ervoor een vreedzame burgerrechtenbeweging de kop ingedrukt. Of Gabbard banden met het Kremlin onderhoudt, is niet duidelijk.

Elitaire kliek

De 43-jarige Gabbard zat acht jaar namens de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. In 2020 stelde ze zich kort kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Twee jaar later stapte ze uit de Democratische partij, die volgens haar gedomineerd zou zijn door „een elitaire kliek van oorlogsstokers” en „woke” ideologen. Sindsdien heeft ze een draai richting Donald Trump gemaakt.

https://x.com/TulsiGabbard/status/1579788950696185859

Trump en Gabbard kennen elkaar persoonlijk: ze stoomde Trump klaar voor het presidentiele debat tegen Kamala Harris, vanwege haar eigen succes tegen Harris bij een Democratisch voorverkiezingendebat in 2019. Ze voerde daarnaast campagne voor Trump in swing states en Democratische ‘blauwe’ staten.

De Poetinvriendelijke houding van Gabbard lijkt Trump welgevallig, want Trump wantrouwt de CIA en andere veiligheidsdiensten. Volgens hem zouden die zijn relatie met Poetin onterecht in twijfel trekken, beslissingen in zijn eerdere regeerperiode in de weg hebben gezeten en zouden de diensten zijn terugkeer in het Witte Huis hebben willen voorkomen. Trump zei in 2023 al dat hij de inlichtingendiensten wil gaan hervormen.