Is de Italiaanse staatssecretaris van Cultuur een kunstdief?

Volgens drie Italiaanse oppositiepartijen is de maat vol, en moet Vittorio Sgarbi worden verwijderd als onderminister, een soort staatssecretaris, op het ministerie van Cultuur. De Vijfsterrenbeweging, de centrumlinkse Democratische Partij en de Alliantie voor Groen en Links vinden dat hij onmogelijk kan blijven, nu Justitie in Italië onderzoekt of Sgarbi in het bezit was van een gestolen 17de-eeuws schilderij van de Italiaanse kunstschilder Rutilio Manetti.

De bal ging aan het rollen door een recente uitzending van het onderzoeksprogramma Report, op tv-zender Rai, in samenwerking met journalisten van de krant Il Fatto Quotidiano. Volgens hun onderzoek was de Italiaanse kunsthistoricus in het bezit van De gevangenneming van Sint-Pieter, een schilderij van Manetti dat in 2013 gestolen werd uit een kasteel in Buriasco, in de Noord-Italiaanse regio Piëmont. Acht jaar later, aldus de reportagemakers, toonde Sgarbi het werk plots tijdens een tentoonstelling in de Tos-caanse stad Lucca.

De journalisten van de Rai en Il Fatto stellen niet alleen dat Sgarbi het gestolen schilderij in zijn bezit had, maar dat hij het ook liet restaureren. Later bleek, anders dan op het als gestolen aangegeven schilderij, ook nog een kaars te staan. Onderzocht wordt nog of die kaars doelbewust werd toegevoegd, zodat de vermoede kunstroof onopgemerkt kon blijven.

Ambigue reputatie

Vittorio Sgarbi zegt dat het om twee verschillende werken gaat. Hij beweert dat hij helemaal geen gestolen schilderij had – Justitie heeft het kunstwerk inmiddels in beslag genomen – maar wel het origineel. Dat vond hij naar eigen zeggen in een villa van zijn moeder in Viterbo, nabij Rome. Het in Buriasco gestolen werk zat volgens Sgarbi ‘boordevol gaten’ en was ‘een slechte kopie’. En die kaars op zijn schilderij? „Wie het werk van Manetti kent”, aldus Sgarbi in de Italiaanse pers, „weet dat die man echt overal kaarsen op schilderde.”

Vittorio Sgarbi heeft een ambigue reputatie. Enerzijds is hij een gerespecteerd kunsthistoricus, -criticus en -verzamelaar, met een diepe kunstkennis en brede culturele achtergrond. Anderzijds kent het grote publiek in Italië hem ook al jaren als een schreeuwlelijk, die op tv geregeld van woede ontploft, presentatoren en andere tv-gasten uitscheldt, en hen soms zelfs te lijf gaat.

Het grote publiek kent hem als een schreeuwlelijk, die op tv geregeld van woede ontploft

Roemrucht is onder meer zijn confrontatie met de politica Alessandra Mussolini – de kleindochter van de fascistische dictator Benito Mussolini – die hem na een provocatie uit woede een dreun verkocht, waarop hij haar probeerde terug te slaan (het studiopersoneel greep in om dat te voorkomen). Recenter noemde hij tijdens de coronapandemie de Italiaanse vice-voorzitster van het parlement, Mara Carfagna, een ‘geit’ omdat ze hem had verzocht zijn mondkapje correct te dragen.

Het schilderij van Rutilio Manetti, De gevangenneming van Sint-Pieter, (1637-39).

Jetsetleven

Ondanks, of in Italië eerder dankzij zulke uitbarstingen, is Sgarbi al sinds de prille jaren negentig een frequente gast op tv. Hij werd ‘groot’ dankzij Mediaset, de commerciële zender van wijlen Silvio Berlusconi – Sgarbi werd voor Berlusconi’s partij Forza Italia nog verkozen in het parlement.

Behalve met de kunstscene, het jetsetleven en de roddelrubrieken in glossy magazines is Sgarbi dan ook bovenal zeer goed vertrouwd met hét Italiaanse machtsinstrument bij uitstek: de politiek. Naast parlementslid is hij burgemeester van de Centraal-Italiaanse gemeente Arpino, en – voorlopig althans – ook nog staatssecretaris van Cultuur.

Op de motie van de oppositie reageert Sgarbi zoals zijn politieke vriend Berlusconi vast ook zou hebben gereageerd. Het betreft volgens hem louter een politiek manoeuvre om hem in diskrediet te brengen.

De polemische kunstkenner komt echter niet voor het eerst met Justitie in aanraking. Zijn grofgebekte tirades op tv leverden hem al vaker rechtszaken en een veroordeling op wegens laster en eerroof. Hij geniet ook de reputatie dat hij zich als regeringslid en parlementariër overal voor laat betalen, of hij nu een boekpresentatie of een conferentie bijwoont. De Italiaanse mededingingsautoriteit doet ook hier onderzoek naar.

Vrouwelijk schoon

Maar over zijn diepe kunstkennis, net als zijn scherpe oog voor schoonheid, kunst en esthetiek is iedereen in de Italiaanse kunstwereld het eens. Sommigen noemen hem een estheet of hedendaagse dandy met een onstilbare honger naar vrouwelijk schoon – hij maakte in conservatief Italië zelfs geen geheim van zijn flirt met Eva Robin’s, een bekende transgender.

Anderen fluisteren echter dat Sgarbi hoofdzakelijk flirt met de grens tussen legaal en illegaal. Zij kijken nauwelijks op van de aantijging dat hij zijn kunstverzameling met een gestolen kunstwerk zou hebben uitgebreid. Aan Justitie om te bepalen of de controversiële kunstcriticus een ordinaire kunstdief is, of niet.