Irene Schouten is bij de WK afstanden wereldkampioene geworden op de massastart, ondanks een val in de beginfase. De 31-jarige Noord-Hollandse klopte in de sprint Ivanie Blondin uit Canada. Het brons ging naar titelverdedigster Marijke Groenewoud.
Voor Schouten is het de derde wereldtitel op deze WK afstanden. Ze won eerder goud op de 3000 meter en pakte met Groenewoud en Joy Beune goud op de ploegachtervolging. Ze werd ook twee keer eerder wereldkampioene op de massastart.
De regerend olympisch kampioene op de massastart plaatste meteen in de finale van de massastart een aanval, maar kwam in de bocht erna ten val. Ze krabbelde weer op, maar had zo’n zeven ronden nodig om het peloton weer bij te halen. Halverwege de wedstrijd sloot ze weer aan. Groenewoud ging daarna in de aanval om de ontsnapte Laura Lorenzato uit Italië bij te halen en kreeg Blondin mee.
Het werd een sprint, waarin Groenewoud snelheid maakte voor Schouten. Blondin kwam in de laatste bocht binnendoor, maar Schouten had meer snelheid op het rechte stuk en won zo weer eens de wereldtitel op dit onderdeel na 2015 en 2019. (ANP)
Het niet iets waar voetbalsters de hele tijd mee bezig zullen zijn in Zwitserland, maar op onbewaakte momenten zal het best door hun hoofd schieten: straks wordt er een fijn bedrag op mijn rekening bijgeschreven.
Dit EK krijgen speelsters voor het eerst prijzengeld, nadat het WK van 2023 de primeur had. De UEFA heeft bepaald dat bonden 30 tot 40 procent van de in totaal 41 miljoen euro aan prijzengeld (156 procent meer dan bij het vorige EK) aan speelsters moeten overmaken. De rest is bestemd voor „gemaakte kosten” of „initiatieven voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal”.
30 of 40 procent: dat scheelt nogal. Zeker voor wie niet bij een topclub speelt, maar het toch goed doet op het EK – en dat zijn er best veel. De bond van de ploeg die het toernooi wint, krijgt 1,75 miljoen euro. Keert die 30 procent uit, dan ontvangt elke speelster van een 23-koppige selectie 22.826 euro (bruto). Bij 40 procent: 30.434 euro.
Anders dan bij het WK van 2023 verwacht spelersvakbond FIFPRO geen grote problemen, al is het „te vroeg daar met zekerheid iets over te zeggen”. Tijdens het WK moesten speelsters van sommige landen niet alleen héél lang wachten op hun geld – de „ondersteuning op maat” van FIFA ten spijt – maar werd er twee keer (veel) belasting geheven: door hun land én het gastland.
De KNVB wist vorige week nog niet welk percentage wordt uitgekeerd, dat hing er vanaf hoe ver Oranje zou komen. Veelzeggend is dat Jan Dirk van der Zee onlangs klaagde dat Zwitserland „een enorm duur land is”. De directeur amateurvoetbal leek alvast een voorschot te nemen op de afrekening na het EK.
Kalmte, dat is wat het Kremlin wil uitstralen in de dagen en uren voor de „belangrijke aankondiging” die deze maandag wordt verwacht van de Amerikaanse president Donald Trump aan het adres van Rusland. Met wapenleveranties, mogelijk Patriots, voor Oekraïne en nieuwe, harde sancties voor Rusland, laat Trump zijn groeiende ongenoegen blijken over de halsstarrige houding van de Russische president Vladimir Poetin en diens aanhoudende militaire agressie Oekraïne. Na maanden van toegeeflijkheid werd de toon van Trumps kritiek op de „bullshit” van Poetin de afgelopen tijd steeds grimmiger.
De uiterlijke Russische kalmte van de afgelopen dagen komt als altijd met een portie fijnzinnig sarcasme. „Wij hoorden ook een hele belangrijke verklaring van Trump, namelijk dat het oplossen van het Oekraïne-conflict veel moeilijker blijkt te zijn dan hij dacht”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov in een van zijn verklaringen vorige week. Dat is precies de boodschap waarop Poetin in zes telefoongesprekken met Trump hamerde: dat de oorlog voor Rusland is geworteld in historische en territoriale „grondoorzaken”, die niet zomaar kunnen worden opgelost en dienen als excuus om het conflict eindeloos te rekken.
„Poetin gelooft het nog niet. Hij kan niet geloven dat Trump hem echt zal aanpakken”, zei de Russische politiek analist Mark Feigin vrijdag in gesprek met de Oekraïense tv-zender 24 Kanal. Volgens Feigin wil Rusland in de eerste plaats de Oekraïners terroriseren, maar hij ziet in de Russische oorlogsstrategie ook een drang naar compensatie . „In de trant van: als we Sumy of Kyiv niet kunnen innemen, dan zullen we burgerdoelen blijven treffen.” Vorige week trof Rusland een kraamkliniek in de oost-Oekraïense stad Charkiv.
Dat Moskou de toorn van Trump over zich afroept, maakt Poetin volgens Feigin nog niet bang. „Integendeel, ze intensiveren de bombardementen. Ook om onderhandelingen op termijn sterker in te kunnen gaan.” Dat er hoe dan ook moet worden onderhandeld, leek ook Peskov te benadrukken met zijn opmerking, vorige week, dat Moskou zich wil blijven inzetten om „de dialoog” en de „behoorlijk kapotte” bilaterale betrekkingen met Washington te herstellen.
Trumps recente militaire reactie tegen het Iraanse atoomprogramma zal het Kremlin er niet geruster op maken. De kunst is om hard terug te slaan, zoals de Russische propagandist Vladimir Solovjov met verve deed in zijn avondshow ‘Vol contact’. „Altijd zeg je, genoeg! Maar wat bedoel je daar eigenlijk mee”, knetterde hij tegen Trump. En tegen de Amerikanen: „Zijn jullie gek geworden? Kom toch bij zinnen, jullie beesten!”
Dalende populariteit
De verscherping van de betrekkingen met Washington komt op een moment dat Poetin zijn rating in eigen land in één week met maar liefst 4 procentpunten zag dalen, van 83 naar 79 procent. De afgelopen tijd kregen Russen veel te verstouwen. De bevolking had te kampen met chaos als gevolg van de uitval van internet en luchtverkeer door verscherpte, maar weinig gecoördineerde, veiligheidsmaatregelen vanwege Oekraïense drone-aanvallen. Ondanks vreugde over de bevrijding van Koersk lijkt ook onder Russen de hoop te vervliegen op een snel einde aan de oorlog.
Daarbovenop kreeg de bevolking begin juli een recordstijging van de energietarieven gepresenteerd, die in sommige regio’s oploopt tot 40 procent. „De tariefstijging blijkt veel groter dan de inflatie: burgers begrijpen dat de autoriteiten zonder enige wroeging de laatste cent willen uitpersen”, zei de Russische econoom Vladislav Inozemtsev daarover tegen The Moscow Times.
Poetins dalende populariteit heeft volgens de Russische politiek analist Abbas Galljamov ook te maken met het feit dat hij bezig is de goede wil van Washington te verspelen. „De Russen voelen zich bedrogen: ze hoopten op een einde aan zowel de militaire operatie [in Oekraïne] als de periode van internationale spanningen, maar ze realiseren zich nu plotseling dat het einde helemaal nog niet in zicht is.”
Het vooruitzicht van nieuwe, harde Amerikaanse strafmaatregelen is een volgende domper voor de geplaagde Russische bevolking. Trump zei eerder al het veelbesproken sanctiepakket van de senatoren Lindsey Graham (Republikeins) en Richard Blumenthal (Democratisch) te zullen steunen. Daarin kunnen forse importheffingen worden geheven tegen landen die Russische olie kopen of op andere manieren ondersteunen.
Graham zei zondag dat de wet Trump een „voorhamer” in handen geeft om Poetins economie aan te pakken en „alle andere landen die Poetins oorlogsmachine stutten”. Of Trump werkelijk zover durft te gaan, om tarieven van 500 procent in te voeren tegen landen als China of India, is echter moeilijk voorstelbaar. Een dergelijke maatregel zou een groot deel van de wereldhandel ernstig raken en zeker ook de Verenigde Staten zelf.
Voorlopig lijkt Poetin erop te gokken dat hij Trump wel weer kan paaien met mooie woorden. Die kwamen zondagavond laat van zijn onderhandelaar Kirill Dmitriëv, die op Twitter schreef dat een „constructieve dialoog tussen Rusland en de Verenigde Staten” meer voordelen zal opleveren dan de „destructieve taal van druk”. Volgens hem zullen de partijen de dialoog voortzetten, ondanks de „titanische inspanningen” van anderen om deze te verstoren.
Dat klonk voor Russische begrippen toch een beetje wanhopig. De vraag is of Trump zich erdoor zal laten beïnvloeden.
‘Jezuskleren, wat ben jij lang!’ zei Youtuber Kalvijn tegen zijn langste fan Rick. Deze grapte dat hij „Nederlands kampioen Bukken” is. Ik bleef even hangen op ‘Jezuskleren’. Zou dat Gronings zijn? Wat draagt de zoon van God eigenlijk? Eenvoudige gewaden meestal, soms een harnas. Een lendendoek op zijn tijd.
In de spelshow De Volgers (zaterdag, SBS6) strijden twee influencers tegen elkaar. Ze hoeven zelf niet veel te doen, maar ze moeten hun honderdduizenden volgers op YouTube en Instagram mobiliseren. Die volgers moeten voor ze breakdancen, de Martinitoren beklimmen, hete gerechten eten, of ze assisteren bij een wedloop. Ook zoeken de influencers hun langste en hun kortste fan.
De Volgers is de zoveelste poging om televisie te paren aan sociale media, waar de jonge kijkers zitten. Het programma ziet er een beetje goedkoop uit en is mede daarom wel leuk. Wat me verder opviel was dat de ene kandidaat, Kalvijn, zoveel sympathieker overkwam dan de andere, Kim Feenstra. Zou dat een vooroordeel van mij zijn, gebaseerd op bijvoorbeeld iemands buitenaardse uiterlijk of merkwaardig stemgeluid? Ik kende ze allebei niet – wat ik overigens geen verdienste vindt maar een gebrek – dus ik zocht het even op.
Fotograaf en model Kim Feenstra heeft Holland’s Next Top Model (2006) en enkele veroordelingen op haar cv staan, met als ernstigste een mishandeling in een discotheek. In haar tijd als sekswerker stal ze voorts de pinpas van een gehandicapte klant en nam er 500 euro mee op. Lang geleden hoor, maar in een recenter verleden verspreidde ze extreem-rechtse onwaarheden, onder meer over een kinderboekenschrijver die daarna met de dood werd bedreigd.
In de andere hoek stond de Youtuber Kalvijn (Kelvin Boerma). Getrouwd met zijn jeugdliefde, ze hebben net een baby. Het enige min of meer negatieve wat ik over hem kon vinden was dat hij diverse andere flops van John de Mol heeft gepresenteerd.
Ik denk dat we een winnaar hebben.
Ontroerende gezinshereniging
Terwijl op NPO1 zondag de Oranje Leeuwinnen op het EK Voetbal in Zwitserland hun koffers konden pakken, liep op NPO2 Joris Linssen door de aankomsthal van Schiphol op zoek naar andere tranen. Hello Goodbye – na twintig jaar heeft dit emo-programma nog niets van zijn kracht verloren.
Linssen haalde onder de ophalers wat familieleed op – meestal door echtscheiding en migratie uit elkaar gevallen gezinnen die op het vliegveld weer even samenkwamen. Een man met een grote bos bloemen wachtte op zijn gezin uit Syrië. Twee schattige jongetjes vlogen hem om de hals. Zijn dochtertje was te klein om haar vader te herkennen en bleef wat verlegen.
Waren we hier getuige van een ontroerende gezinshereniging? Was dat niet iets wat Dilan Yesilköz, ’s lands beruchtste asielzoeker, wil verbieden? Was dat niet iets waarover de VVD-leider in een vorig leven zei: „Heel lang geleden was er eens een land dat asielzoekers als mensen behandelde”? Zat ik me toch weer op te winden, terwijl ik de politiek nog zo zorgvuldig uit mijn tv-avond had gefilterd.
Gelukkige had Linssen ook een Litouwse die werd gepest op school; een jonge houthakker uit Canada die een elektrocutie had overleefd; en een oude man met uitbundig wit haar die wachtte op zijn geliefde, ‘Tante Chardonnay’. Verder vond Linssen een klein meisje dat jarenlang had gewacht op een broertje. Nu had ze er eindelijk één. Hij rook zo zacht.