Iran: we willen geen escalatie, maar gaan Israël wel straffen

Iran zegt niet op zoek te zijn naar een escalatie van regionale spanningen in het Midden-Oosten, maar ziet zich naar eigen zeggen wel genoodzaakt om Israël te straffen voor de liquidatie van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran. Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd, meldt persbureau AP. Er wordt al dagen gevreesd voor een Iraanse vergeldingsaanval, die het ministerie maandag ,,onvermijdelijk” noemde. Ook de Libanese strijdgroep Hezbollah, een bondgenoot van Iran, zou het opnieuw op Israël gemunt hebben.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd Haniyeh tijdens een bezoek aan Iran gedood met een explosief dat vanaf afstand tot ontploffing gebracht werd. Een dag eerder kwam ook Hezbollah-commandant Fuad Shukr om het leven bij een raketaanval op Beiroet. Laatstgenoemde werd door Israël gezien als het brein achter de aanval op een voetbalveld in de door Israël geannexeerde Golanhoogvlakte, waarbij twaalf kinderen en tieners om het leven kwamen.

De Amerikaanse president Joe Biden komt maandag met zijn nationale veiligheidsteam bijeen om over de spanningen in het Midden-Oosten te praten. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde eerder voor een op handen zijnde vergeldingsaanval van Iran en Hezbollah op Israël.

Afgelopen april liepen de spanningen tussen Israël en Iran al eerder hoog op. Toen liquideerde Israël hoge leden van de Iraanse Revolutionaire Garde met een luchtaanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus. Als vergeldingsactie stuurde Iran 170 drones, 120 ballistische raketten en dertig kruisraketten naar Israël, dat vrijwel al deze projectielen wist neer te halen. Hierna voerde Israël een bescheiden tegenaanval uit op een militaire basis bij de Iraanse stad Isfahan.

Eerder op maandag zei Hezbollah een droneaanval op het noorden van Israël te hebben uitgevoerd. Daarbij raakten twee Israëlische militairen gewond. Ook zorgde een brand voor schade. Er wordt al langer gevreesd dat de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook zich zou kunnen uitbreiden naar Libanon.

‘Lach nog maar even, want spoedig zul je huilen’ staat er dreigend te lezen op een anti-Israëlische billboard op het Palestinaplein in de Iraanse hoofdstad Iran.
Foto Abedin Taherkenareh / EPA