IOM: zeker zestig mensen om het leven gekomen bij schipbreuk voor Libische kust

Bij een schipbreuk voor de westkust van Libië zijn dit weekend mogelijk ruim zestig mensen om het leven gekomen. Dat laat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdagavond weten. De boot, die op weg was naar Europa, werd kort nadat hij van de Libische kustplaats Zuara was vertrokken gegrepen door krachtige golven en kapseisde.

Een klein deel van de opvarenden kon door IOM, het migratiebureau van de Verenigde Naties, in veiligheid worden gebracht. In totaal zouden 86 mensen aan boord zijn geweest. De afgelopen jaren groeide Libië uit tot een van de belangrijkste doortochtlanden voor mensen die Afrika en het Midden-Oosten ontvluchten en naar Europa willen komen. Dat gebeurt in levensgevaarlijke omstandigheden, met vaak te kleine, slecht uitgeruste schepen of rubberboten als vervoersmiddel. Alleen al dit jaar kwamen volgens IOM zeker 2.250 mensen om het leven op deze route. Volgens Flavio Di Giacomo, een IOM-woordvoerder tonen de dodentallen op de Middellandse Zee aan dat er „helaas niet genoeg wordt gedaan om levens op zee te redden”.

Het centrale Middellandse Zeegebied wordt door IOM aangeduid als „een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld”. Bovendien vallen migranten die van zee worden geplukt vaak in handen van Libische milities, waar ze onderworpen worden aan ernstige mensenrechtenschendingen. Dat gebeurt met behulp van het Frontex, het agentschap van de Europese Unie, die de coördinaten van de boten doorspelen aan Libische autoriteiten. Door vluchtelingen terug te sturen naar een land waar zij mogelijk worden vervolgd, schendt Europa het internationale rechtsprincipe. Volgens onderzoek van een Europees journalistenconsortium, waaronder Le Monde en Der Spiegel, hielp Frontex dit jaar zeker duizend mensen in handen van Libische milities.


Lees ook
Onderzoek: Migranten vallen met Europese hulp in handen van Libische militie

Een <strong>Frontexpatrouille op de Middellandse Zee</strong>, een paar jaar geleden. Frontex zou informatie over bootmigranten uit Libië hebben doorgespeeld aan Libische milities. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/iom-zeker-zestig-mensen-om-het-leven-gekomen-bij-schipbreuk-voor-libische-kust.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst