Mark Shkreli, de man die een aantal jaren de enige bezitter was van het clandestien geproduceerde en nooit openbaar uitgebrachte album Once Upon A Time in Shaolin van hiphopcollectief Wu-Tang Clan, moet alle illegaal gemaakte kopieën van het werk voor vrijdag inleveren bij de rechtbank. Daarnaast moet hij een ondertekende lijst met namen en contactgegevens van alle ontvangers aanleveren, net als een overzicht van vergaarde inkomsten door het verkopen van de kopieën.
Dat is volgens Amerikaanse media de uitkomst in de rechtszaak tussen de eerder veroordeelde investeerder Shkreli, voormalig eigenaar van het album, en een groep crypto-ondernemers die het originele werk inmiddels in handen heeft.
Laatstgenoemde partij beweert dat Shkreli onrechtmatige kopieën van het werk heeft gemaakt. Dat zou in strijd zijn geweest met de verkoopovereenkomst die hij eerder sloot om met de opbrengst een schuldenlast af te betalen. Volgens het cryptocollectief heeft Shkreli de kopieën jarenlang achtergehouden en zelfs op grote schaal verspreid.
De uitspraak is een nieuwe stap in de zaak over de uniciteit van het 31 nummers tellende dubbelalbum. In juni werd Shkreli aangeklaagd door de crypto-ondernemers. Die hadden het werk van Wu-Tang Clan eerder voor 4,75 miljoen dollar overgenomen van de Amerikaanse overheid, die het album in beslag had genomen bij Shkreli en vervolgen middels een veiling verkocht.
Hedendaagse kunst
De legendarische hiphopformatie werkte zes jaar lang in het diepste geheim aan het album, om het vervolgens onder strenge voorwaarden te verkopen. Zo mocht de koper de muziek niet commercieel uitbaten of publiekelijk uitgeven. Het dubbelalbum, gepresenteerd in een handgemaakte doos van zilver en nikkel, werd slechts één maal uitgegeven omdat Wu-Tang Clan het werk beschouwde als hedendaagse kunst.
Shkreli, een ondernemer en investeerder in de farmaceutische industrie, ging akkoord met de voorwaarden die hingen aan de investering en kocht het album voor naar verluidt 2 miljoen dollar. De bekendmaking dat Shkreli de nieuwe eigenaar werd, wekte veel irritatie in de muziekwereld. Shkreli had daarvoor al onder vuur gelegen omdat hij de prijs van een levensreddend medicijn had verhoogd met ongeveer 5,1 procent. Onder zijn internetpseudoniem Pharma Bro schepte hij daar vervolgens online over op.
Toen Donald Trump in 2016 campagne voerde om president van de Verenigde Staten te worden, beloofde Shkreli een intro van een van de nummers op het album gratis te streamen als Trump het Witte Huis daadwerkelijk zou halen. Dit gebeurde uiteindelijk daadwerkelijk.
Jaren later werd de farma-topman veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor fraude met effecten. De Amerikaanse justitie nam het album in 2019 in beslag en veilde het in 2021. Met de miljoenenopbrengst mocht Shkreli een deel van zijn schulden afbetalen. In 2022 kwam hij vrij nadat hij het grootste deel van zijn straf had uitgezeten.
Lees ook
‘Meest gehate man op internet’ krijgt zeven jaar cel