Introdans valt met ‘Heroes’ terug op brave, achterhaalde choreografieën – al ligt dat niet aan de dansers

Met Heroes lijkt Introdans een soort trip down memory lane te nemen, en dat is in het geval van dit gezelschap niet de opwindendste route. Introdans heeft nooit de ambitie gehad op het scherp van de artistieke snede te opereren, maar artistiek leider Roel Voorintholt wist vaak slimme en sterke programma’s samen te stellen, bijvoorbeeld van ouder repertoire van Amerikaanse (post-)moderne choreografen of ervaren danskunstenaars van eigen bodem. Ook wist hij publiekslievelingen als Sidi Larbi Cherkaoui en Akram Khan binnen te slepen. Zo doet de groep zijn naam eer aan: Introdans biedt een veilige introductie in het neoklassiek ballet.

Maar in Heroes – in twee filmintermezzi wordt vergeefs gezocht naar inhoudelijke onderbouwing van de programmatitel – blijkt weer hoe die keuze ook kan uitdraaien op een programma met brave, melige of achterhaalde choreografieën. Sh-Boom (1994) van Paul Lightfoot en Sol León opent het bal met een voorbeeld van de ‘lollige’ dans uit hun beginperiode: grimassen, knullige mannen in ouderwets wit ondergoed die onder de castrerende blik van vier ongenaakbare vrouwen in zwart veelvuldig naar het kruis grijpen. De ironische inzet van übersentimentele liedjes zorgt daarbij voor overkill die de bewegingsinventie, in 1994 al onmiskenbaar aanwezig, overschaduwt.

Voorstelling tijdens Heroes van Introdans. Foto Hans Gerritsen

Onder castrerende vrouwenblikken grijpen de mannen van Introdans naar hun kruis

Supermodellen

Regina van Berkel schijnt met Daily Hero het publiek te willen uitdagen na te denken over het fenomeen held. Daarom paraderen de dansers over het toneel, hoog op de tenen als supermodellen gekleed in creaties van gerecyclede spijkerstof. Ook de bewegingstaal is gerecycled, post-neoklassiek, lenig en lang van lijn maar niet erg opmerkelijk en stof tot nadenken biedt een en ander niet.

Soepeltjes geconstrueerd, maar weinig origineel is Boulevard of Broken Dreams van Inbal Pinto. Tegen een achterdoek met een perfect symmetrisch landschap, in het midden gescheiden door een praktische spleet voor opkomsten en verdwijningen, wisselen elegante beheersing, nonsens en audiovisuele geintjes elkaar af. De dansers ruilen hun vuurrode jurken in voor huidkleurige tuniekjes en strijden vervolgens blijmoedig om een lichte bloemetjesjurk die handig van lijf tot lijf verhuist, maar het is allemaal al eens eerder en beter gedaan. Ook door Pinto zelf, bijvoorbeeld in Wrapped, dat Introdans in 2021 uitvoerde.

Het publiek ondertussen heeft schik en grinnikt dat het een aard heeft, maar een diepe zucht is ook mogelijk. Nee, dan is Iungo van Adriaan Luteijn te prefereren. Rechttoe rechtaan, een groep jongeren op een zomeravond, dollend rond een hekje bij een grazige helling. Gastdansers Eva Eikhout en Joseph Tebandeke laten zich niet belemmeren door hun forse fysieke beperkingen, dansen een duet en gaan op in het ensemble. Pretentieloos, maar niet zonder betekenis. Aan de dansers ligt het in elk geval niet.