Internationale opsporingsdiensten halen websites van beruchte hackersbende Lockbit offline

Lockbit, de grote criminele organisatie die internationale bedrijven en instellingen losgeld aftroggelt met gijzelsoftware, is aangepakt tijdens een „gezamenlijke operatie” van de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten en internationale politiediensten. De websites van Lockbit op het dark web zijn offline gehaald of gevorderd, blijkt uit screenshots die maandag zijn verspreid door persbureau Reuters. Over mogelijke arrestaties is nog niets bekend.

Lockbit werd in 2019 actief, waarschijnlijk door Russische hackers, en is in korte tijd uitgegroeid tot een agressieve hackersbende die wist in te breken bij de grootste Chinese bank, Amerikaanse gezondheidszorgdiensten en ook tal van Nederlandse organisaties, zoals de KNVB. De internetcriminelen stalen waardevolle gegevens en persten bedrijven daarmee af. „Lockbit is misschien wel de grootste gijzelsoftwarebende van dit moment”, citeert Reuters een cyberveiligheidsanalist.

De gezamenlijke operatie van de veiligheids- en politiediensten is nog in volle gang, melden de autoriteiten. Ook de Nederlandse politie levert een bijdrage.

Gevolgen onbekend

Het is nog niet duidelijk hoe hard Lockbit door ‘Operatie Cronos’ is geraakt. De autoriteiten spreken van een „verstoring”. Partners van de hackersbende die bij Lockbit proberen in te loggen, krijgen een bericht te zien waarin de veiligheidsdiensten mededelen beslag te hebben gelegd op het platform van Locbit „en alle informatie die daarop staat opgeslagen”. „Je kan Lockbitsupp [de vermeende leider van Lockbit] bedanken voor de feilbare infrastructuur. We nemen mogelijk heel erg snel contact met je op…”

Lockbit zelf heeft volgens Reuters op een versleutelde berichtendienst gezegd dat het back-up servers heeft en dat die niet door de internationaal gecoördineerde operatie zijn aangetast.