Internationale druk op Venezuela neemt toe, waar dodental onder betogers stijgt

In afwachting van de persconferentie die CNE, de verkiezingsautoriteit van Venezuela, woensdag aankondigde, was het volgens internationale media overwegend kalm op de straten van de Venezolaanse steden. In Caracas waren winkels gesloten en lag een groot deel van het openbaar vervoer stil. De afgelopen dagen woedden nog hevige protesten in de Venezolaanse hoofdstad. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers van de Venezolaanse mensenrechtengroep Foro Penal zijn daar zeker zestien mensen bij om het leven gekomen.

Volgens de Venezolaanse procureur-generaal Tarek Saab worden ruim zevenhonderd mensen vastgehouden. Minstens een deel van hen zal worden vervolgd voor terrorisme. Dinsdag werd onder meer oppositieleider Freddy Superlano opgepakt. Ondanks dat protesten in Venezuela doorgaan, weten Maduro-loyalisten van geen wijken.

Minister van Defensie Vladimir Padrino noemde de protesten “een staatsgreep door fascisten” die hard zal worden neergeslagen en Jorge Rodriguez, die het Congres leidt namens de partij van Maduro, drong dinsdag aan op een arrestatie van oppositieleiders Edmundo González en María Corina Machado.

President Maduro heeft het – niet geheel onafhankelijke – Hooggerechtshof woensdag gevraagd een onderzoek te doen naar de presidentsverkiezingen. Hij herhaalde tegenover aanwezige pers dat het kiessysteem in het Zuid-Amerikaanse land zondag gehackt was. Maduro en zijn regering hebben daar nog geen bewijs voor geleverd.

Oppositie blijft bewijzen verkiezingswinst leveren

Intussen heeft de oppositie naar eigen zeggen zo’n negentig procent van de actas, de officiële stembewijzen per lokaal, weten te verzamelen. De oppositie heeft de bewijzen op een openbare website gepubliceerd, zodat Venezolanen kunnen zien wat de uitslag was in het lokaal waar zij hun stem hebben uitgebracht.

Volgens de oppositie blijkt hieruit dat oppositiekandidaat Edmundo González ruim 67 procent van de stemmen heeft gekregen, fors meer dan de ruim 30 procent van zittend president Maduro. De regering claimt zelf dat Maduro 51,2 procent van de stemmen heeft gekregen, tegenover 44,2 procent voor González. Bewijzen voor deze uitslag heeft de regering of verkiezingsautoriteit CNE tot op heden niet geleverd.

Het Carter Center, de enige internationale onafhankelijke waarnemingsmissie aanwezig bij de Venezolaanse verkiezingen, liet dinsdag al in een verklaring weten dat de verkiezingen “niet voldeden aan de internationale normen van electorale integriteit.” De Amerikaanse ngo had eerst zijn zeventien waarnemers uit Venezuela laten vertrekken voordat het rapport werd gepubliceerd. Dat de Venezolaanse verkiezingsautoriteit de stembewijzen nog niet heeft gepubliceerd, noemde het Carter Center “een ernstige schending van de electorale principes”.


Lees ook

‘Libertad!’, klinkt het in Caracas, waar de Venezolaanse oppositie het verzet niet opgeeft

Oppositieleiders María Corina Machado en Edmundo González in de Venezolaanse hoofdstad Caracas tijdens een protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Internationale druk neemt toe

De druk op Maduro en zijn regering om enerzijds met bewijzen voor zijn verkiezingswinst te komen, en anderzijds om het geweld tegen betogers te stoppen, neemt intussen toe. De VN-mensenrechtenmissie in Venezuela sprak woensdag zorgen uit over mensenrechtenschendingen in de nasleep van de presidentsverkiezingen. De missie spreekt over meldingen van „detenties, gewonden en sterfgevallen, en geweld gepleegd door veiligheidstroepen en gewapende burgergroepen die de regering steunen”.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden, de Braziliaanse president Lula, de Colombiaanse president Gustavo Petro, de EU en de G7-landen hebben Maduro in afzonderlijke verklaringen opgeroepen tot transparantie. Desondanks krijgt Maduro ook steun: bondgenoten als Rusland, China, Iran, Noord-Korea en Syrië hebben Maduro gefeliciteerd, net als de Latijns-Amerikaanse landen Cuba, Nicaragua, Bolivia en Honduras.


Lees ook

Met deze manipulatie van de verkiezingen is Maduro te ver gegaan

Met deze manipulatie van de verkiezingen is Maduro te ver gegaan