Instroom internationale studenten nauwelijks veranderd, iets minder nieuwe bachelorstudenten uit het buitenland

Dit collegejaar zijn er ongeveer evenveel internationale studenten bijgekomen als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die universiteitenkoepel UNL vrijdag met NRC heeft gedeeld. Zo’n 35.400 mensen van buiten Nederland schreven zich in bij een bachelor- of masteropleiding, ongeveer tweehonderd meer dan vorig jaar. Dat is grofweg een derde van het totaal aantal inschrijvingen.

Het aantal internationale studenten in Nederland groeit al jaren. Vorig collegejaar lag dat op universiteiten en hogescholen samen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op ruim 120.000, een ruime verdubbeling van tien jaar eerder. Meerdere politieke partijen zijn daar kritisch op, en wijzen op de schaarse woonruimte en opleidingsplekken waar ook Nederlandse studenten om meedingen.


Lees ook
De ‘internationals’ blijven komen naar de universiteiten, maar de weerstand groeit

<strong>Eerstejaarsstudenten</strong> van de Tilburg University sliepen in 2019 aan het begin van het academische jaar in tenten omdat ze geen kamer konden vinden.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/instroom-internationale-studenten-nauwelijks-veranderd-iets-minder-nieuwe-bachelorstudenten-uit-het-buitenland.jpg”><br />
</a> </p>
<p>UNL <a rel=wijst er juist op dat het aantal nieuwe bachelorstudenten licht is gedaald – dat waren er dit jaar zo’n 220 minder dan vorig jaar, terwijl het aantal aanmeldingen uit het buitenland de zes voorgaande collegejaren juist steeg. De interim-voorzitter van UNL leidt in een verklaring dan ook uit de cijfers af dat „de groei van de internationale instroom op universiteiten gestuit is”.

Universiteiten zijn inmiddels minder internationaal gaan werven, zegt een woordvoerder van UNL, en waarschuwen bovendien vooraf voor het gebrek aan studentenkamers. „Kom niet als je nog geen kamer hebt, zeggen ze tegen buitenlandse studenten. Dat leidt ertoe dat sommigen hun inschrijving terugtrekken.” Hoe vaak dat gebeurt, is niet bekend.

Voor UNL zijn de cijfers aanleiding om te benadrukken dat universiteiten zelf de controle willen houden over de manier waarop ze aantallen internationale studenten beheersen. Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) wil bijvoorbeeld strenger toetsen of een opleiding in het Engels mag worden gegeven. UNL: „Wij zeggen nee, laat dat aan de universiteiten.”


Lees ook
Geen Engels meer op de universiteit? Dat ligt net even anders

<strong>Studenten in Groningen</strong> aan het blokken in het Groninger Forum.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/instroom-internationale-studenten-nauwelijks-veranderd-iets-minder-nieuwe-bachelorstudenten-uit-het-buitenland-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De Universiteit van Amsterdam heeft een maximumaantal gesteld aan het aantal Engelstalige psychologiestudenten. Dat had groot effect, <a rel=bleek eerder deze week. Het aantal nieuwe Nederlandse studenten nam met 65 procent toe, terwijl het aantal internationale eerstejaars met 24 procent afnam.