Inspecties: onbevoegd personeel in de zorg leidt tot kwaliteits- en veiligheidsrisico’s

Het is voor onbetrouwbare bemiddelingsbureaus makkelijk om onbevoegde mensen te laten werken in de zorg. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie voor het Onderwijs (IvhO). Dit probleem heeft een negatieve invloed op de kwaliteit en veiligheid in de wijkverpleging, verpleeghuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg en in de gehandicaptenzorg.

De inspecties zien dat steeds meer zzp’ers in de zorg worden ingezet die diploma’s of certificaten hebben gekocht, onbetrouwbare verkorte opleidingen hebben gevolgd of stageplekken hebben omgekocht om het te doen lijken alsof ze werkervaring hebben opgedaan. Volgens IGJ neemt dit soort fraude sinds 2022 toe. Om misstanden te voorkomen adviseren de inspecties om onder meer de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te controleren en de identiteit van de zorgverleners vast te leggen.


Lees ook

Hoe één zorgondernemer telkens weer kon wegkomen met nepdeclaraties

Hoe één zorgondernemer telkens weer kon wegkomen met nepdeclaraties

Criminaliteit

Volgens de inspecties houden de netwerken van zorgaanbieders, bemiddelingsbureaus, opleiders en bedrijven die EVC-certificaten (het bewijs van verworven competenties) aanbieden de oplichterspraktijken in stand. Soms lukt het deze netwerken ook om de zorgaanbieders, als die een diploma wilden checken, te misleiden door een link te sturen naar een nep online diplomaregister van DUO.

Dit soort voorbeelden doen de inspectie vermoeden dat sommige netwerken deel uit maken van de (georganiseerde) criminaliteit. Hierdoor neemt het aantal criminelen die zich voordoen als zorgverlener toe. De IGJ vermoedt dat deze zpp’ers onder meer cliënten aanzetten tot strafbare feiten. Daarnaast voelen zorgverleners zich geïntimideerd of bedreigd door de ongekwalificeerde personen waarmee ze samenwerken.